Розділ 10. Податкове право і податкова система України

Posted in Финансовое право - Фінансове право (за ред. М.П. Кучерявенка)

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Розділ 10. Податкове право і податкова система України



§ 1. Податкове право в системі фінансового права

§ 2. Податкова система

§ 3. Поняття, ознаки та функції податку 

§ 4. Правовий механізм податку 

§ 5. Загальна характеристика податків та зборів (обов’язкових платежів), що справляються в Україні

 

 

§ 1. Податкове право в системі фінансового права


Для галузі фінансового права характерний набір інститутів, що забезпечує всі сторони й елементи юридичного режиму руху державних коштів. Необхідно, звісно, враховувати, що інститути фінансового права передбачають суцільне регулювання тільки в рамках галузі й мають спеціалізований характер стосовно певної групи правових норм. Галузь фінансового права охоплює весь комплекс норм, які ре­гулюють відносини, що становлять предмет фінансового права, і за­безпечують правове регулювання руху державних коштів. Кожний з інститутів реалізує більш вузькі цілі.

Юридичні норми утворюють галузь права не безпосередньо, а через інститути. Формування галузі може охоплювати кілька щаблів (інститут — складний інститут — підгалузь — галузь). Так, податкове право займає чітко виражене проміжне положення. З одного боку, у нього входять інститути більш вузької групи відносин (інститут міс­цевих податків і зборів, оподаткування юридичних осіб і т. д.), з друго­го боку, складний інститут податкового права є одним з елементів, що утворюють цілісну галузь фінансового права.

Крім того, сам масив нормативних актів не є основним критерієм галузі права. Тому будь-який «кількісний» розвиток податкового законо­давства, з урахуванням зміни його якісних характеристик, найімовірніше призведе до формування підгалузі податкового права. При цьому важли­во визначити місце податкового права як елемента фінансового права.

Якщо виходити з визначення галузі права, то це насамперед від­носно замкнута частина системи права, що включає сукупність норм, які регулюють суспільні відносини в певній сфері діяльності людей, що відрізняється принциповою своєрідністю. саме замкнутою части­ною системи права виступає фінансове право, тоді як податкове право не можна розглядати як відособлену частину системи права: як специ­фічну — так, але не більше.

Норми податкового права обумовлені публічною, тобто загально- визначальною для країни діяльністю, а саме діяльністю по справлянню податкових платежів для загальнодержавних потреб, для утримання державних органів та їх матеріально-фінансового забезпечення. Це стосується не тільки діяльності органів влади, але й органів, які здій­снюють її відповідно до Конституції України й установлених розме­жувань компетенції в даній сфері. У ході цієї діяльності формується система бюджетів, що зосереджує кошти для потреб загального зна­чення.

Такий же публічний характер має й діяльність органів місцевого самоврядування по справлянню податкових платежів. Вона спрямова­на на задоволення місцевих інтересів, які мають загальне значення для даної території, забезпечує формування муніципальних коштів у цих цілях. отже, публічний характер мають і норми права, що регулюють відносини з приводу встановлення податків органами місцевого само­врядування і їх справляння в місцеві бюджети. Відповідно всі ці від­носини є владно-майновими.

Податкове право являє собою складний інститут фінансового пра­ва, що регулює основи дохідної частини бюджетів. Складний характер інституту податкового права означає певну ієрархічну структуру. Ця структура включає самостійні базові інститути оподаткування (інсти­тут оподаткування фізичних осіб; інститут місцевих податків і зборів; інститут податкової відповідальності й ін.).

Іншими словами, якщо предмет фінансового права охоплює від­носини, пов’язані з рухом публічних коштів, то податкове право виді­ляє тільки відносини з односпрямованного руху грошових коштів знизу нагору — від платників до бюджетів у формі податків і зборів. Специфічним є і метод правового регулювання, він має яскраво ви­ражений імперативний характер.