Печать
PDF

Тема 10 КОНСТИТУЦІЙНІ ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ (ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ)

Posted in Право - Т.В. Варфоломеєва Правознавство

§ 40. Рівноправність громадян

Рівноправність громадян означає, що всі громадяни України рівні перед законом і судом, мають рівні консти­туційні права і свободи. Конституція (ст. 24) забороняє існування будь-яких привілеїв чи обмежень громадян Ук­раїни за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релі­гійних та інших переконань, статі, етнічного та соціаль­ного походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Слід визначити, що це положення не означає абсо­лютну юридичну рівність і однаковість всіх прав громадян України. Йдеться про рівність громадян перед законом і судом та наявність у кожного прав і свобод, закріплених у Конституції України. Таким чином, Конституція визначає однаковість вихідних позицій громадян у суспільному і державному житті. Що ж до переліку і змісту прав гро­мадян, що регламентуються іншими нормативно-правовими актами, то у повсякденному житті вони визначаються рядом факторів: рівнем освіти, службовим становищем тощо, тобто залежать від того, наскільки успішно грома­дянин використав можливості, що надані йому Консти­туцією.

 

§ 41. Невід'ємні права людини. Єдність прав і обов'язків

Права і свободи людини є не відчужуваними через те, що належать кожному від народження. Саме через це права і свободи людини мають бути об'єктом захисту з боку держави, незалежно від того, має людина громадян­ство чи ні. Цей принцип закріплено в Конституції (ст. 21), де стверджується, що "...права і свободи людини є невід -чужуваними та непорушними". Невід'ємність прав людини означає, що всі права і свободи людина набуває від свого народження ("від природи"), ніхто свавільно не може бути позбавлений жодних прав і свобод, їх гарантування, охоро­на і захист є обов'язком держави, а сфера реалізації невід'ємних прав і свобод утворює автономний соціальний простір дій індивіда в межах, вільних від державного втручання.

Єдність прав і обов'язків громадян означає, що корис­тування правами та свободами неможливе без виконання відповідних обов'язків. Право кожного на вільний роз­виток може здійснюватися лише до того, поки при здійс­ненні цих прав не порушуються права і свободи інших людей, суспільства в цілому.

Обопільна відповідальність держави та громадянина означає, що громадянин за вчинені правопорушення несе юридичну відповідальність перед державою, а вона від­повідальна перед громадянином за наслідки своїх діянь й у разі завдання йому незаконних збитків має компен­сувати заподіяну шкоду.

Кожному праву громадянина відповідає обов'язок інших суб'єктів створювати умови для реалізації цього права.

§ 42. Боротьба за юридичне закріплення

прав людини та сучасні міжнародно-правові

стандарти в галузі прав людини

Невід'ємним елементом історії цивілізації була бороть­ба за юридичне закріплення прав людини. Ця боротьба велася століттями в напрямку закріплення рівності людей перед судом і законом, ліквідації станових привілеїв, за­хисту від незаконних арештів та сваволі урядовців, за­хисту свободи слова тощо. Серед найважливіших актів, які стали наслідками такої боротьби, були: в Англії — Велика Хартія вольностей 1215 p., Хабеас корпус акт (Акт з метою кращого забезпечення свободи особи і запобігання ув'язненням за морем 1679 p.); у США — Конституція СІЛА 1787 р. та Білль про права 1787—1791 pp. (перші 10 поправок до конституції); у Франції — Декларація прав людини і громадянина 1789 p.; у Росії — Судові статути 1864 р. та проголошення "рівного для всіх, гласного і швидкого суду".

Міжнародно-правові стандарти в галузі прав людини є результатом діяльності міжнародного співтовариства, спря­мованої   на   проголошення   і   забезпечення   прав   і   свобод  людини. Цей процес набув особливої інтенсивності після розгрому фашизму, закінчення Другої світової війни, ство­рення Організації Об'єднаних Націй (ООН), інших демо­кратичних міжнародних інституцій.

Сучасні міжнародно-правові стандарти в галузі прав людини містяться в багатьох міжнародних документах. Першим міжнародним актом з прав людини універсального характеру була Загальна декларація прав людини, прий­нята 10 грудня 1948 р. Генеральною Асамблеєю ООН. Декларація складається з преамбули і 30 статей, в яких уперше в історії людства і міжнародних відносин проголо­шено перелік основних громадянських, політичних, соці­альних, економічних і культурних прав і свобод людини. Серед особистих громадянських прав проголошено право на життя, свободу і особисту недоторканність. Зазначено, що ніхто не повинен утримуватися в рабстві, в підневільному стані, що ні до кого не повинні застосовуватися тортури, свавільні арешти. Кожен має право на недоторканність особистого і сімейного життя, житла, право на таємницю листування, на захист об'єктивним судом. У Декларації детально передбачені такі політичні права, як свобода переконань, совісті, мирних зборів, виборчі права. Особ­ливе значення мало включення до Декларації права на працю і на справедливу винагороду за неї, права на рівну оплату за рівну працю, на створення профспілок, на від­починок і соціальне забезпечення, на освіту та участь у культурному житті, на особливий захист материнства і дитинства.

Важливими документами є також:

Міжнародний пакт про громадянські та політич­ні права (1966 p.);

Міжнародний пакт про економічні, соціальні та культурні права (1966 p.);

Європейська конвенція про захист прав та основ­них свобод людини (1950 p.);

Заключний акт Наради з питань безпеки та спів­робітництва в Європі (1975 p.);

Підсумковий документ Віденської зустрічі пред­ставників держав — учасниць Наради з питань безпеки та співробітництва в Європі (1989 p.);

Конвенція про права дитини (1989 p.).

Серед цих міжнародних актів особливе місце посідають міжнародні пакти 1966 p., в яких конкретизується зміст відповідних прав і свобод, передбачаються гарантії їх реа­лізації та механізм контролю за їх дотриманням з боку міжнародного співтовариства.

Україна як суб'єкт міжнародного права, одна із за­сновниць ООН проводить активну роботу, спрямовану на використання не тільки національних, а й міжнародних інститутів захисту прав людини. Цьому сприяють поло-Конституції України, згідно з якими "...чинні між­народні договори, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного зако­нодавства України" (ст. 9), а також визначення зовнішньо­політичної діяльності України як такої, що "...спрямована на забезпечення її національних інтересів і безпеки шля­хом підтримання мирного і взаємовигідного співробітниц­тва з членами міжнародного співтовариства за загальновизна­ними принципами і нормами міжнародного права" (ст. 18).

З огляду на подальший процес захисту прав і свобод людини, у ст. 55 Конституції записано, що "...кожен має право після використання всіх національних засобів пра­вового захисту звертатися за захистом своїх прав і свобод до відповідних міжнародних судових установ чи до відпо­відних органів міжнародних організацій, членом або учас­ником яких є Україна". Такими органами є Комітет з прав людини ООН, Європейський суд з прав людини.

Відповідно до сфери суспільного життя, в яких реа­лізуються права і свободи, вони поділяються на такі:

особисті;

політичні;

соціально-економічні;

культурні.