Печать
PDF

13. ОБМАН ЗАМОВНИКІВ

Posted in Уголовное право - Кваліфікація злочинів (М.Й. Коржанський)

13. ОБМАН ЗАМОВНИКІВ

 

Обманом замовників називається перевищення встановлених цін і тарифів на побутові і комунальні послуги, що надаються населенню, обраховування або інший обман замовників у підприємствах побутового обслуговування населення і комунального господарства (ч. І ст. 1551 КК).

Способи обману замовників переважно ті самі, що й при обмані покупців (ст. 155 КК): перевищеная встановлених цін, обраховування та інший обман. Тотожними є й інші ознаки цих злочинів (вина, мотиви, мета).

Головна відмінність цих злочинів полягає в ознаках суб'єкта обману замовників. Згідно із законом за ст. 155-1 КК кваліфікують дії працівників підприємств побутового обслуговування населення незалежно від форми їх власності (будинків побуту, майстерень, що ремонтують взуття, побутову техніку, одяг, а також перукарень, лазень, хімчисток, ательє індпошиву тощо) та підприємств комунального господарства, які при обслуговуванні громадян обманюють їх при розрахунках за виконану роботу, за надані послуги.

За ч. 2 ст. 155' КК кваліфікуються зазначені в ч. 1 даної статті дії, вчинені:

а) за попереднім зговором групою осіб,

б) у великих розмірах або

в) особою, яка раніше була засуджена за такий же злочин чи за злочин, передбачений ст. 155 КК.

Кваліфікуючі ознаки ч. 2 ст. 155' КК у всьому тотожні кваліфікуючим ознакам ч. 2 ст. 155 КК. їх кваліфікація не має ніяких відмінностей та особливостей.