Печать
PDF

4. НЕДБАЛЕ СТАВЛЕННЯ ДО ОХОРОНИ ДЕРЖАВНОГО АБО КОЛЕКТИВНОГО МАЙНА

Posted in Уголовное право - Кваліфікація злочинів (М.Й. Коржанський)

4. НЕДБАЛЕ СТАВЛЕННЯ ДО ОХОРОНИ ДЕРЖАВНОГО АБО КОЛЕКТИВНОГО МАЙНА

 

Кримінальна відповідальність за злочинно-недбале ставлення до охорони державного або колективного майна за ст. 91 КК настає лише за наявності таких ознак:

1) якщо певній особі була доручена охорона державного чи колективного майна, тобто охорона цього майна була її прямим і безпосереднім обов'язком (сторож, охоронець, стрілець воєнізованої охорони та ін.);

2) якщо ця особа проявила несумлінне, недбале ставлення до виконання своїх обов'язків щодо охорони дорученого їй майна;

3) якщо внаслідок недбалого зберігання це майно було пошкоджено, знищено чи викрадено;

4) якщо між знищенням, пошкодженням чи розкраданням майна та злочинно-недбалим ставленням до його охорони є причинний зв'язок;

5) якщо особа, яка охороняла майно, могла запобігти його знищенню, пошкодженню чи розкраданню;

6) якщо внаслідок знищення, пошкодження чи розкрадання майна державній чи громадській організації було заподіяно шкоду у великих розмірах.

Згідно з приміткою до ст. 81 КК вчиненим у великих розмірах визнається злочин, яким однією особою чи групою осіб державній або громадській організації заподіяна шкода на суму, що в сто і більше разів перевищує мінімальний розмір заробітної плати, встановлений законодавством України. Якщо таким є великий розмір у злочинах умисних (розкрадання), то він не може бути меншим у злочині, вчиненому з необережності (ст. 91 КК).

Безпідставно, наприклад, було засуджено за ст. 81 КК А., який, перебуваючи у відрядженні, залишив у Херсонській області причеп від автомобіля ЗІЛ-130, не вживши заходів до його схоронності, внаслідок чого після повернення причепа не знайшов, чим заподіяв АТП збитки на суму 2517 крб.

Президія Київського міського суду, розглянувши справу, встановила, що пізніше причеп було знайдено і повернуто автопідприємству. Втратою запасного колеса і номерного знака від автопричепа АТП завдано збитків на суму 170 крб., які не можна визнати великими. Відповідальність же за ст. 91 КК настає у випадку, якщо втратою чи пошкодженням державного або колективного майна заподіяно шкоду у великих розмірах. Оскільки автопричеп повернуто АТП, на суму його вартості має бути зменшено розмір збитків, що підлягають стягненню із засудженого. На підставі викладеного президія міського суду судові рішення в частині засудження А. за ст. 91 КК скасувала і провадження у справі закрила[i];

7) якщо злочинно-недбале ставлення до охорони державного або колективного майна було необережним. У тих випадках, коли особа, якій була доручена охорона, умисно не виконувала своїх обов'язків і цим сприяла розкраданню, знищенню чи пошкодженню цього майна, ЇЇ дії кваліфікуються як співучасть у цих злочинах.

Злочинно-недбале зберігання в колгоспах, радгоспах, інших державних чи кооперативних підприємствах І організаціях зерна та насіння олійних культур, що призвели до їх псування, кваліфікується за ст. 1473 КК.

 


[i] Див.: постанова президії Київського міського суду від 29 листопада 1988 р. у справі А. // Практика... — С. 75—76.