Печать
PDF

Глава 28 Право власності на житло

Posted in Гражданское право - Коментар Цивільний Кодекс України


1. Поняття житла фізичної особи

1. Під поняття житла фізичної особи підпадають жилий будинок, квартира, інші приміщення, призначені для постійного проживання в них.

Квартирою є ізольоване помешкання в жилому будинку, призначене та придбане для постійного в ньому проживання (ст.382 ЦК).

Цільове призначення жилого будинку, квартири полягає в тому, що вони мають забезпечувати проживання в них власника та членів його сім'ї, інших осіб. Тому ці помешкання не можна використовувати для промислового виробництва.

 

2. Правові відносини при експлуатації багатоквартирного жилого будинку

1.   Складним є питання взаємовідносин власників квартир при експлуатації жилого будинку (квартири). Власники квартир для забезпечення належної експлуатації багатоквартирного жилого будинку, користування квартирами та спільним майном жилого будинку можуть створювати об'єднання власників квартир (житла).Об'єднання власників квартир, жилих будинків є юридичною особою, яка діє відповідно до статуту та закону (ст.385 ЦК).

2.   У власників квартир у багатоквартирному жилому будинку виникає спільна сумісна власність на приміщення загального користування, опорні конструкції будинку, механічне, електричне,сантехнічне та інше обладнання за межами або всередині квартири, яке обслуговує більше однієї квартири, а також на споруди, будівлі, які призначені для забезпечення потреб усіх власників квартир, а також нежилих приміщень, які розташовані у жилому будинку (ст.382 ЦК).

3.   Об'єднання власників квартир, жилих будинків може існувати, а може і не Існувати, але це не змінює прав приватної власності осіб на певні квартири і їх права спільної сумісної власності на приміщення загального користування тощо.

 

3. Розмежування права приватної власності і права комунальної власності

1. В цьому випадку слід відмежовувати право приватної власності особи на квартиру і допоміжні приміщення і право комунальної власності. Визнання права комунальної власності (тобто власності територіальної громади) на допоміжні приміщення не лише Фубо порушує права громадян на житло і приміщення загального користування, визначені ст.382 ЦК, а и порушує Закон про приватизацію житлового фонду. Частина 2 ст.10 цього Закону вказує: Власники квартир багатоквартирних будинків є співвласниками допоміжних приміщень будинку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою і зобов'язані брати участь у загальних витратах, пов'язаних з утриманням будинку відповідно до своєї частки у майні будинку".

2. Законом про приватизацію житлового фонду встановлено, що приватизація державного житлового фонду — це відчуження квартир (будинків) та належних до них господарських споруд і приміщень державного житлового фонду на користь громадян України. Щодо права комунальної власності, то територіальним громадам районів у містах належить право комунальної власності на об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності (п.1 ст.60 Закону про місцеве самоврядування).