Печать
PDF

ВСТУП

Posted in Налоговое право - Основи податкового права (Гега П.Т., Доля Л.М.)

 

ВСТУП


Перехід України до економіки ринкового типу зумовлює потребу формування нових правових відносин у сфері оподаткування. Нині провадиться активна робота з удосконалення податкового законодавства України, її успіх залежить від того, наскільки вдасться узагальнити накопичений досвід, зіставити його з теперішньою зарубіжною практикою, виявити успіхи та прорахунки, намітити орієнтири. Однак прийняття і дія великої кількості законодавчих актів, що регулюють відносини у сфері оподаткування, часті зміни, неоднозначність тлумачення їхніх норм створюють значні перешкоди в практичній діяльності як для суб'єктів оподаткування, так і для органів контролю. Крім того, непідготовленість значної частини працівників державної податкової адміністрації та органів внутрішніх справ негативно впливає на попередження зловживань у сфері оподаткування. За таких умов зростають значення та роль права як інструменту державного управління економікою. Але право може успішно виконувати свою функцію лише за умови жорсткого дотримання його вимог в усіх сферах діяльності, в тому числі і в податковій.
Сьогодні є чимало робіт, присвячених податковій політиці, проблемам удосконалення податкової системи методиці бухгалтерського обліку та порядку проведення документальних перевірок. Серед них слід назвати такі: В. М. Федосов “Податкова система України”; К. О. Фоменко “До нас прийшов податковий інспектор”, “Порушення податкового законодавства”; А. 3. Бєлялов “Як уникнути великих російських податків у 1992 році”, М. М. Скворцов “Все про податки в Україні”, І. С. Зуйков “Як покращити податковий контроль”; В. Філіпов, О. Папаїка, О. Бєлінський “Обов'язки і відповідальність платників у системі оподаткування України” та ін. Є також роботи, присвячені податковому праву, а саме: І. Є. Криницький, М. П. Кучерявенко “Податкове право”; М. П. Кучерявенко “Основи податкового права”; М. П. Кучерявенко “Податкове право”. Авторами зафіксовано і розкрито основні блоки проблем, які складають базу податкового права (предмет і метод; податкові правовідносини; система і джерела податкового права; поняття податку; принципи оподаткування; платник податку, об'єкт, ставка, пільги при оподаткуванні та ін.). Багато положень розглядаються вперше. Ряд з них аналізується детально, деякі мають постановочним характер, але вже сам факт розгляду їх дуже важливий.
Однак слід зауважити, що більшість названих робіт написано російською мовою. Оскільки податкове право стає самостійною галуззю права і багато навчальних закладів включають у свої програми податкове право як окрему дисципліну, виникла необхідність у навчальних посібниках, написаних українською мовою. Маємо надію, що цей посібник якоюсь мірою полегшить процес вивчення та читання податкового права.
Оподаткування — комплексна проблема, яку досліджують представники різних наук, перш за все юристи: економісти. І їхні завдання принципово різні. Економіст найперше розглядає питання доцільності межі оподаткування, регулюючі функції податків тощо. Юрист розглядає проблему з позиції свободи учасників податкових відносин, тобто з позиції обмеження доцільності на користь можливості вибору того чи іншого варіанта поведінки. Головний орієнтир юриста під час дослідження ним загальних проблем оподаткування при розробці конкретних питань техніки оподаткування — захист права власності і підтримання балансу Інтересів платників податків та суспільства. Цим керувались і автори навчального посібника.
При підготовці посібника автори мали за мету проаналізувати відповідність законодавчих актів потребам сучасної політико-правової, соціальної та економічної системи України.
Метою авторів було навчити читачів правильно орієнтуватися у великій кількості нормативних правових податкових актів і тим самим забезпечити основу знань у цій сфері діяльності.
Глави І, V, VI, параграфи 3.1.16 — 3.1.20, 3.2 підготував кандидат юридичних наук П. Т. Гега.
Глави II, IV, параграфи 3.1.1 — 3.1.15 підготувала науковий співробітник Л. М. Доля.
За час, що минув після виходу першого та другого видань цього навчального посібника, законодавство України, яке регулює відносини у сфері оподаткування, зазнало певних змін. Вони не торкаються основних теоретичних положень посібника. Проте прийняття ряду доповнень, скасування одних та введення інших видів податків, зборів чи обов'язкових платежів потребує внесення коректив в окремі розділи посібника. Автори вважають за необхідне ознайомити читачів з найсуттєвішими змінами у цьому напрямі.