Печать
PDF

Позовна заява про визнання права власності на нерухоме майно за набувальною давністю

Posted in Исковые заявления - Гражданское судопроизводство

Позовна заява про визнання права власності на нерухоме майно за набувальною давністю

До ___________________ суду

____________________ області

 

Позивач: П.І.Б., повна адреса, засоби зв’язку

 

Відповідач: Територіальна громада м.

__________ в особі _______ міської Ради

повна адреса, засоби зв’язку

 

про визнання права власності на нерухоме майно за

набувальною давністю

ціна позову: __________ грн.*

 

 

ПОЗОВНА ЗАЯВА

 

Мені, ___________________ (надалі - позивач), належить на праві приватної власності 2/3 частина домоволодіння № ___ по вул. _______, у м. ____________, __________ області, яку я отримала у спадок за правом представлення, в порядку ст. 1266 ЦК України після померлого ______________ (додаток ).

1/3 частина домоволодіння належала _____________, яка померла року, але цю частину домоволодіння в порядку спадкування ніхто не прийняв.

Так, частиною 1 ст. 344 ЦК України передбачено, що особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п'яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено Цивільним кодексом України.

Відповідно до п. 8 Прикінцевих та перехідних положень Цивільного кодексу України, правила ст. 344 ЦК України про набувальну давність поширюються на випадки, коли володіння майном розпочалося за три роки до набрання чинності цим Кодексом.

Ураховуючи, що Цивільний Кодекс  України набрав чинності з 1 січня 2004 року (п.1. Прикінцевих та перехідних положень Цивільного кодексу України) норми ст. 344 ЦК України поширюються на правовідносини, що виникли з 1 січня 2001 року, а відтак визнання за рішенням суду права власності на нерухоме майно (ч. 4 ст. 344 ЦК України) може мати місце з 1 січня 2011 року.

Окрім цього, відповідно до ч.2 ст. 344 ЦК України, особа, яка заявляє про давність володіння, може приєднати до часу свого володіння увесь час, протягом якого цим майном володіла особа, чиїм спадкоємцем вона є.

Оскільки починаючи з _______ року спадкодавець ___________, фактично добросовісно, відкрито, безперервно володіла та користувалася чужим майном, а саме: 1/3 частиною домоволодіння, яка належала __________ (додаток), утримувала її, я як її спадкоємець заявляю про застосування ч.2 ст. 344 ЦК України.

Я також, починаючи з ___________ року, добросовісно, відкрито, та безперервно володіла частиною домоволодіння № ____ по вул. _________ у м. __________, ____________ області, утримувала її, підтримувала в належному стані, мешкала.

Таким чином, керуючись ст. 118, 119 ЦПК України, ст. 344 ЦК України,

 

П Р О Ш У:

1. Визнати за мною, ________________, право власності за набувальною давністю на 1/3 частину домоволодіння № _____ по вул. __________ у м. _____________, ______________ області.

2. Витребувати з ______________ державної нотаріальної контори інформацію про те, хто подав заяву про прийняття спадщини після померлої ______________, хто відмовився від спадщини та чи складався _________________ заповіт на 1/3 частину житлового будинку № _________ по вул. ___________, в м. __________.

3. Витребувати з бюро технічної інвентаризації інформацію про те, у кого перебуває у власності домоволодіння № _______ по вул. __________ м. _____________, ___________ області.

Додатки: 1. Копія свідоцтва про спадщину.

2. Копія витягу з реєстру права власності.

3. Копія свідоцтва про смерть ___________

4. Копія свідоцтва про смерть __________

5. Копія технічного паспорту.

6. Квитанція про сплату судового збору

7. Копія позовної заяви.

 

01.04.2012 р. _____________________

 

* для визначення ціни позову необхідно провести оцінку вартості майна, відносно якого визнається право власності