36. Податок на додану вартість і акцизний збір

Posted in Хозяйственное право - Господарське право України ( Н.О.Саніахметова )

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

 

36. Податок на додану вартість і акцизний збір


Податок на додану вартість стягується відповідно до Закону від 03.04.1997 р. “Про податок на додану вартість”. У сфері ЗЕД цей податок має особливе значення для експортно-імпортних операцій. Згідно зі ст.3.1.2 Закону про ПДВ, об'єктом оподатковування є, зокрема, ввезення (пересилання) товарів на митну територію України та одержання робіт (послуг), наданих нерезидентами, для їх використання або споживання на митній території України, у тому числі операції по ввезенню (пересиланню) майна по договорах оренди (лізингу), застави та іпотеки. Платником податку виступає особа, що ввозить (пересилає) товари на митну територію України або одержує від нерезидента роботи (послуги), за винятком фізичних осіб, не зареєстрованих як платники податку, у випадку, коли такі фізичні особи ввозять (пересилають) товари (предмети) в обсягах, що не підлягають оподатковуванню відповідно до законодавства.
Не є об'єктом обкладання ПДВ операції з передачі основних фондів як вкладу до статутного фонду юридичної особи для формування його цілісного майнового комплексу в обмін на емітовані ним корпоративні права, у тому числі при ввезенні основних фондів на митну територію України (крім підакцизних товарів). Не є об'єктом обкладання й операції по поверненню основних фондів, раніше внесених до статутного фонду юридичної особи у випадку виходу вкладників з числа засновників або учасників або при ліквідації юридичної особи, у тому числі при їх ввезенні на митну територію України (крім підакцизних товарів) або вивезенні за межі митної території України. Під цілісним майновим комплексом слід розуміти активи, сукупність яких забезпечує ведення окремої підприємницької діяльності на постійній і регулярній основі і строк використання яких перевищує 12 календарних місяців.
Ставка податку складає 20 відсотків від бази оподатковування. Для товарів, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України, базою оподатковування є договірна (контрактна) вартість таких товарів, але не менше митної вартості, зазначеної у ввізній митній декларації з урахуванням витрат на транспортування, навантаження, розвантаження, перевантаження і страхування до пункту перетинання митного кордону України, сплати брокерських, агентських, комісійних та інших видів винагород, пов'язаних з ввезенням (пересиланням) таких товарів, плати за використання об'єктів інтелектуальної власності, що відносяться до таких товарів, акцизного збору, ввізного мита, а також інших податків, зборів (обов'язкових платежів), що включаються до ціни товарів (робіт, послуг) відповідно до законів України з питань оподатковування. Отримана вартість перераховується у гривні по валютному (обмінному) курсу Національного банку України, що діяв на момент виникнення податкових зобов'язань. Таким чином, при ввезенні товарів обкладається, фактично, не додана, а уся вартість товару.
Для робіт (послуг), що виконуються (надаються) нерезидентами на митній території України, базою оподатковування є договірна (контрактна) вартість таких робіт (послуг) з урахуванням акцизного збору, а також інших податків, зборів (обов'язкових платежів), що включаються до ціни продажу робіт (послуг) відповідно до законів України з питань оподатковування. Отримана вартість перераховується у гривні по валютному (обмінному) курсу Національно банку України, що діяв на момент виникнення податкових зобов'язань.
Від ПДВ звільняються товари і послуги для власних потреб дипломатичних представництв, консульських установ іноземних держав і представництв міжнародних організацій в Україні; деякі товари для інвалідів, лікарські засоби; товари, що тимчасово вивозилися з України і призначені для їх зворотного ввезення у незмінному вигляді; товари, ввезені відповідно до Ашгабадської угоди 1992 р. про виробничу кооперацію країн СНД, і деякі інші товари (наприклад, такі, що використовуються для будівництва і виробничої діяльності підприємств з виробництва автомобілів і запчастин до них із грошовою інвестицією, еквівалентною сумі не менше 150 млн. доларів США).
При вивезенні (експорті) товарів з України вони обкладаються ПДВ за нульовою ставкою, що означає право експортерів на повернення з бюджету сум ПДВ, сплачених ними при придбанні товару (або при придбанні сировини, матеріалів, напівфабрикатів, комплектуючих та ін. для виготовлення товару).
Товари, що імпортуються в Україну, обкладаються акцизним збором на підставі Декрету Кабінету Міністрів України від 26.12.1992 р. № 18-92 “Про акцизний збір” за ставками, встановленими законами від 11.07.1996 р. “Про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі товари (продукцію)”, від 24.05.1996 р. “Про ставках акцизного збору і ввізного мита на деякі транспортні засоби”, від 07.05.1996 р. “Про ставки акцизного збору і ввізного мита на спирт етиловий і алкогольні напої” і деякими іншими законами.
Об'єктом обкладання акцизним збором є обмежене коло підакцизних товарів: алкогольні напої, етиловий спирт, пиво, тютюнові вироби, бензини спеціальні і моторні, дистиляти, легкові автомобілі і деякі інші транспортні засоби та деякі інші товари. Базою оподатковування є митна вартість імпортованих товарів. Збір не стягується: з підакцизних товарів, безпосередньо ввезених підпри-ємствами-виробниками підакцизних товарів для виробництва таких товарів; з легкових автомобілів спеціального призначення і деяких інших товарів (наприклад, тимчасово ввезених в Україну, гуманітарної допомоги).