33. Оподатковування суб'єктів ЗЕД

Posted in Хозяйственное право - Господарське право України ( Н.О.Саніахметова )

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

 

33. Оподатковування суб'єктів ЗЕД


Оподатковування суб'єктів ЗЕД здійснюється відповідно до законодавства України про оподатковування. Принципи оподатковування встановлені Законом від 25.06.1991 р. “Про систему оподатковування”. Крім того, особливі принципи оподатковування суб'єктів ЗЕД визначені ст.11 Закону про ЗЕД:
- установлення ставок податків Верховною Радою України;
- установлення рівня оподатковування виходячи з необхідності досягнення і підтримка самооплатності і самофінансування суб'єктів ЗЕД та з метою бездефіцитності платіжного балансу України;
- гарантування державою стабільності кількості видів і розміру податків на строк не менш як 5 років;
- заборона встановлювати інші податки, крім затверджених Верховною Радою України;
- ставки податків є однаковими для всіх суб'єктів ЗЕД і визначаються за товарною ознакою: для того самого товару діє єдина ставка податку;
- заохочення експорту готової продукції.
Господарський кодекс України передбачає також принцип установлення статусу іноземних валют на території України виключно законом, а принцип заохочення експорту поширює на всю продукцію вітчизняного виробництва. Податкові пільги надаються, згідно з ГК, виключно у відповідності до закону, як правило, суб'єктам ЗЕД, що стабільно експортують наукову, наукомістку продукцію, експорт яких перевищує імпорт за фінансовий рік і обсяг експорту яких складає не менше п'яти відсотків від обсягу реалізованих за фінансовий рік товарів (ст.385). Це положення відноситься, по-перше, тільки до осіб, що мають статус суб'єктів ЗЕД (тобто не відноситься до нерезидентів), по-друге, воно може бути застосоване лише у випадку видання відповідних актів, що конкретизують застереження “як правило” і певні конкретні податкові пільги, а також підстави і порядок їх застосування. Крім того, у ст. 385 ГК мова йде, очевидно, не про заміну всіх існуючих податкових пільг новою пільгою, а про введення додаткової пільги, що стимулює частину суб'єктів ЗЕД, а саме — тих, які стабільно експортують наукову і наукомістку продукцію при певній її питомій вазі і мають певний експортно-імпортний баланс. Слід зазначити, що наведені в ГК норми-принципи не мають чіткого механізму реалізації і здебільшого фактично не застосовуються.
Суб'єкти ЗЕД обкладаються податками на загальних підставах. Однак поряд з цим існують правила оподатковування, що відбивають специфіку ЗЕД: експортно-імпортні операції, інвестування з-за кордону, виплата доходів суб'єктами ЗЕД іноземним суб'єктам господарської діяльності та ін. Крім того, варто враховувати, що товари, які безпосередньо ввозяться (пересилаються) громадянами в Україну або надходять за адресою громадян в Україні у вантажних і поштових відправленнях, якщо митна вартість товарів складає понад 1000 євро та/або їхня загальна вага перевищує 100 кг, обкладаються податками в порядку, передбаченому для суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності. В інших випадках оподатковування громадян (звільнення від оподатковування) здійснюється за особливими правилами (ст.ст.250-254 Митного кодексу, Закон від 13.09.2001 р. “Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподатковування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України”). Так, наприклад, товари на суму до 100 євро і вагою до 100 кг обкладаються митом у розмірі 20% , податком на додану вартість і (підакцизні товари) акцизним збором, а товари на суму не понад 200 євро і вагою не більше 50 кг не підлягають оподатковуванню. Не обкладаються й особисті речі громадян, у тому числі закуплені ними під час перебування за рубежем (перелік таких речей визначений Постановою Кабінету Міністрів України від 13.12.2001 р. № 1652 “Про обсяги і порядок ввезення громадянами на митну територію України продуктів харчування для власного споживання та перелік предметів, що не можуть бути віднесені до особистих речей громадян”). Хоча ці правила передбачені для громадян, що не є суб'єктами ЗЕД, фактично ними можуть скористатися, на свій розсуд, і громадяни, що є суб'єктами ЗЕД, оскільки вони не зобов'язані декларувати свою зовнішньоекономічну право-суб'єктність при перетинанні вищевказаними товарами і предметами митного кордону України. Так, на практиці ці правила застосовуються і до дрібного бізнесу “човникового” типу, причому, незалежно від приналежності фізичних осіб, що переміщають з комерційною метою товари через митний кордон, до суб'єктів ЗЕД. Не обкладаються митними платежами товари при постачанні їх у магазини безмитної торгівлі (ст.ст. 225-228 Митного кодексу), які називають також магазинами, розташовані в зонах митного контролю. Товари вітчизняного походження обкладаються при цьому податком на додану вартість за нульовою ставкою.