144. Поняття неправомірного використання ділової репутації суб'єкта господарювання в конкуренції

Posted in Хозяйственное право - Господарське право України ( Н.О.Саніахметова )

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

 

144. Поняття неправомірного використання ділової репутації суб'єкта господарювання в конкуренції


Одним з трьох видів правопорушень, що визнаються недобросовісною конкуренцією в ст.ЗЗ ГК і главі 2 Закону “Про захист від недобросовісної конкуренції”, є неправомірне використання ділової репутації суб'єкта господарювання.
Оскільки неправомірне використання ділової репутації суб'єкта господарювання в конкуренції є одним з видів недобросовісної конкуренції, цьому виду правопорушень властиві всі ті ознаки, що характеризують недобросовісну конкуренцію в цілому. Разом з тим неправомірне використання ділової репутації суб'єкта господарювання характеризується певними особливостями, що відрізняють його від інших видів дій, визнаних недобросовісною конкуренцією. Насамперед такою особливістю є те, що це порушення одним суб'єктом господарювання немайнового права іншого суб'єкта господарювання на ділову репутацію, у вигляді її неправомірного використання.
Право на ділову репутацію є суб'єктивним правом, сутність якого полягає в праві кожного суб'єкта господарювання на недоторканність його ділової репутації та у можливості вимагати від всіх інших фізичних і юридичних осіб утримування від порушення цього права.
Право на ділову репутацію є абсолютним суб'єктивним правом через те, що суб'єктивному праву управомоченої особи кореспондує обов'язок невизначеного кола осіб утримуватися від посягань на ділову репутацію. Українська держава охороняє ділову репутацію суб'єктів господарювання встановленням загального обов'язку утримуватися від посягання на це благо і наданням можливості захисту у разі його порушення.
Це право є одним із прав, що виконують роль правових засобів забезпечення особистої (індивідуальної) сфери суб'єктів від стороннього втручання. Воно надає управомоченій особі можливість вимагати від невизначеного кола зобов'язаних осіб утримування від порушення її права; вживати у разі такого порушення встановлені законом способи захисту.
Для встановлення того, чи порушує конкретна дія суб'єктивні права суб'єкта господарювання, необхідно встановити, чи є конкурентні відносини між правопорушником і особою, права якої порушені. Разом з тим існування таких конкурентних відносин не є обов'язковим, адже недобросовісна конкуренція може мати негативні наслідки і для осіб, які не є учасниками конкурентних відносин (наприклад, споживачі). Отже, не обов'язково повинні існувати конкурентні відносини між правопорушником і тією особою, якій завдана шкода, оскільки потерпілою може бути особа, яка не знаходиться в конкурентних відносинах з правопорушником.
Шкода виражається в зниженні ділової репутації суб'єкта господарювання, що може вплинути на певну майнову вартість, укладену в діловій репутації, а саме: вартість витрат, здійснених на створення іміджу, підняття рейтингу, престижності самого суб'єкта господарювання та його продукції (витрати на проведення реклами, організацію виставок, презентацій, спонсорські витрати тощо); вартість ділових зв'язків суб'єкта, грошова оцінка “немайнового” капіталу, престижу торговельної марки, досвіду кваліфікації менеджерів, стабільності клієнтури, репутації в підприємницькому оточенні; вартість майбутніх неодержаних доходів.
Деякі правопорушення можуть не тягнути за собою завдання майнової шкоди іншим суб'єктам господарювання або споживачам. Однак те, що вони не викликають негативних майнових наслідків, не означає, що вони не завдають ніякої шкоди. Шкідливий їхній характер полягає в тому, що вони призводять до небажаних змін господарських відносин, завдають шкоду правопорядку, порушують суб'єктивні права суб'єктів господарювання і споживачів.
Шкода може виявлятися в зниженні прибутковості або авторитету фірми, зменшенні продуктивності, виникненні напруженої атмосфери в трудовому колективі тощо.
Оскільки протиправна поведінка, що порушує законодавство про захист від недобросовісної конкуренції, завжди тягне за собою шкідливий результат, шкода є неодмінним елементом складу цього правопорушення.
Таким чином, неправомірне використання ділової репутації суб'єкта господарювання в конкуренції — це протиправна шкідлива поведінка суб'єкта господарювання, що завдає шкоди конкурентним підприємницьким відносинам, порушує законодавство про захист від недобросовісної конкуренції, права на вільну, чесну конкуренцію, ділову репутацію та правопорядок у цілому.