Печать
PDF

ПЕРЕДМОВА

Posted in Право - Т.В. Варфоломеєва Правознавство

Посібник з правознавства має на меті у загальному вигляді і в доступній формі ознайомити молодих людей, зокрема учнів і всіх, хто бажає набути базового рівня правових знань, з основами теорії держави та права, державного ладу і правової системи України. Водночас він розрахований на абітурієнтів, які скла­датимуть вступні іспити з основ правознавства до юридичних навчальних закладів, а також на студентів які вивчають право в неюридичних навчальних закладах і на факультетах.

Структурно посібник відповідає програмі з основ правознав­ства, рекомендованій Міністерством освіти і науки України для абітурієнтів юридичних навчальних закладів.

У посібнику враховані вимоги програми з основ правознав­ства для навчальних закладів загальної середньої освіти.

Ряд актуальних у сучасному суспільстві тем і питань ви­ходять за межі шкільної програми з правознавства.

Видання базується на чинному законодавстві України, зокре­ма бере до уваги норми Кримінального кодексу України від 5 квітня 2001 p., Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 p., Сімейного кодексу України від 10 січня 2002 p., Закону України "Про вищу освіту" від 17 січня 2002 p., Закону України "Про судоустрій України" від 7 лютого 2002 р. та ін.

Автори посібника акцентують увагу на питаннях, що мають найбільше практичне значення в реальному сучасному житті, сприяють вирішенню конкретних життєвих ситуацій, моральному вихованню молоді.

Посібник дає загальну характеристику основних теорій похо­дження держави і права, розкриває поняття держави і права, розглядає основи таких галузей законодавства, як конституційне, цивільне, житлове, сімейне, трудове, соціальне, фінансове, еколо­гічне, земельне, адміністративне, кримінальне, законодавства про підприємницьку діяльність.

У процесі підготовки посібника автори прагнули до об'єк­тивності, висвітлення матеріалу з позицій гуманізму, керувались конституційним принципом політичної та ідеологічної багатома­нітності життя, відчуттям відповідальності за правове і моральне виховання молодих людей.

В.Г.Гончаренко

академік Академії правових наук України