Печать
PDF

ПРОГРАМА З ОСНОВ ПРАВОЗНАВСТВА

Posted in Право - Т.В. Варфоломеєва Правознавство

1. Держава та право

Основні теорії походження держави і права. Поняття й ознаки держави. Поняття функцій держави. Внутрішні й зовнішні функції держави. Класифікація держав за їхньою формою (форми правління, форми державного устрою, політичні режими). Держави, які існували на території сучасної України.

Поняття й ознаки права. Право — особливий вид соціальних норм. Форми (джерела) права. Поняття і структура правовідносин.

Поняття законодавства, його система. Відмінність між правом і законом. Конституції, закони і підзаконні акти. Питання, які визна­чаються (встановлюються) виключно законами України. Мета і форми систематизації нормативно-правових актів.

Поняття системи права. Поділ права на галузі, правові інсти­тути та правові норми. Загальна характеристика основних галу­зей права України.

Поняття й основні ознаки правової держави. Головні напрями формування правової держави в Україні.

Поняття, причини і види правопорушень. Поняття і види юри­дичної відповідальності. Підстави і цілі юридичної відповідальності.

2. Конституційне законодавство України

Закріплення державного, народного й національного сувереніте­ту в Декларації про державний суверенітет України. Акт прого­лошення незалежності України. Референдум 1 грудня 1991 року. Питання правонаступництва України.

Конституція України — Основний Закон держави. Конститу­ційна форма правління, державного устрою й політичного режиму України. Державна символіка України. Державна мова в Україні. Конс­титуційний статус мов національних меншин.

Поняття громадянства України. Єдність і відмінність понять "людина", "особа", "громадянин". Набуття громадянства України. Припинення громадянства України.

Конституційні права та свободи людини і громадянина. Конс­титуційні обов'язки людини та громадянина. Рівноправність гро­мадян. Міжнародні стандарти в галузі прав людини.

Конституційне закріплення права на освіту. Гарантії права на освіту в Законах України "Про освіту" та "Про загальну середню освіту".

Право громадян на об'єднання у політичні партії та громадські організації' відповідно до законодавства України. Право громадян на свободу світогляду та віросповідання.

Конституційний обов'язок захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України. Поняття загального військового обов'язку.

Поняття та форми здійснення народного суверенітету. Без­посередня й представницька демократія. Поняття референдуму і види референдумів в Україні. Конституційне регулювання прове­дення референдумів в Україні. Засади виборчого права й види вибор­чих систем. Виборча система України.

Конституційний принцип поділу державної влади. Система орга­нів державної влади за Конституцією України.

Правовий статус і повноваження Верховної Ради України. Ви­бори народних депутатів, статус народних депутатів України. Упов­новажений Верховної Ради України з прав людини. Рахункова палата України.

Президент України, його правовий статус і повноваження. Рада національної безпеки і оборони України. Кабінет Міністрів України: склад, порядок формування, повноваження. Центральні органи вико­навчої влади в Україні. Місцеві органи виконавчої влади.

Поняття про самоврядування. Органи місцевого самоврядуван­ня в Україні.

Судова влада в Україні. Конституційний Суд України. Система судів загальної юрисдикції за конституцією і законодавством Ук­раїни.

Поняття правоохоронних органів. Система правоохоронних орг­анів в Україні, їхні завдання. Правовий статус міліції. Правовий статус Служби безпеки України.

Генеральна прокуратура України, її повноваження за Консти­туцією України. Місце адвокатури у захисті прав людини.

 

3. Окремі галузі законодавства України

Цивільне законодавство. Загальна характеристика Цивільного кодексу України. Відносини, які регулюються цивільним правом. Учас­ники цивільних правовідносин. Поняття юридичної особи. Поняття і загальна характеристика цивільної правоздатності і цивільної діє­здатності.

Особисті немайнові права громадян та їх захист. Майнові пра­ва громадян і юридичних осіб.

Право власності та його конституційний захист. Форми влас­ності в Конституції України. Інтелектуальна власність.

Поняття цивільно-правової угоди і цивільно-правового договору. Види цивільно-правових договорів. Договір купівлі-продажу. Договір майнового найму (оренди). Договір позики. Договір дарування.

Поняття спадщини. Спадкування за законом і за заповітом. Право на обов'язкову частку спадщини.

Житлове законодавство. Загальна характеристика Житлового кодексу України. Право громадян на житло і форми його реалізації. Договір найму житлового приміщення. Правове регулювання прива­тизації державного житлового фонду.

Сімейне законодавство. Загальна характеристика Сімейного кодексу України. Поняття шлюбу, умови і порядок його укладення. Підстави і порядок розірвання шлюбу. Визнання шлюбу недійсним. Майнові права подружжя. Взаємні права й обов'язки батьків та дітей. Позбавлення батьківських прав. Опіка і піклування. Усиновлення (удо­черіння).

Трудове законодавство. Загальна характеристика Кодексу про працю України. Поняття, сторони та зміст трудового договору. Трудові правовідносини. Колективний договір. Умови та порядок прий­няття на роботу. Порядок припинення трудового договору з ініціа­тиви працівника. Порядок припинення трудового договору з ініціа­тиви власника або уповноваженого ним органу.

Робочий час і його види. Скорочений та неповний робочий час. Поняття і види часу відпочинку. Робочий час і час відпочинку непов­нолітніх.

Трудова дисципліна. Правила внутрішнього трудового розпо­рядку. Види дисциплінарних стягнень. Порядок накладання і зняття дисциплінарних стягнень. Відповідальність за прогул. Відповідаль­ність за появу на роботу у нетверезому стані. Матеріальна відпо­відальність працівників за шкоду, заподіяну з їх вини підприємству. Порядок розгляду індивідуальних трудових спорів.

Законодавство про соціальний захист і охорону здоров'я.

Поняття соціального страхування та соціального забезпечення. Види пенсій за законодавством України. Види соціальної допомоги сім'ям з дітьми. Юридичні гарантії права на охорону здоров'я.

Фінансове законодавство. Поняття податку та його види. Прибутковий податок з громадян.

Законодавство про підприємницьку діяльність. Поняття підприємницької діяльності. Основні організаційно-правові форми під­приємницької діяльності.

Екологічне законодавство. Загальна характеристика законо­давства на охорону навколишнього природного середовища. Еколо­гічні права та обов'язки громадян. Права та обов'язки власників природних ресурсів і природокористувачів. Червона книга.

Земельне законодавство. Загальна характеристика Земель­ного кодексу України. Право власності на землю. Оренда землі. Порядок вирішення земельних спорів.

Адміністративне законодавство. Відносини, які регулюють­ся адміністративним правом. Загальна характеристика Кодексу України про адміністративні правопорушення. Поняття адміністра­тивного проступку. Види адміністративних стягнень. Адміністра­тивна відповідальність неповнолітніх.

Кримінальне законодавство. Загальна характеристика Кри­мінального кодексу України. Поняття і ознаки злочину. Стадії вчи­нення злочину. Добровільна відмова від доведення злочину до кінця. Співучасть у вчиненні злочину. Види кримінальних покарань. Понят­тя неосудності. Кримінальна відповідальність неповнолітніх.