Печать
PDF

Глава 26 Авторське право і суміжні права

Posted in Гражданское право - Цивільне право: т.1 (В.І.Борисова та ін.)

Глава 26 Авторське право і суміжні права



§ 1. Поняття авторського права

§ 2. Об’єкти та суб’єкти авторського права

§ 3. Особисті немайнові та майнові права автора

§ 4. Строк чинності авторського права

§ 5. Суміжні права

§ 6. Захист авторських і суміжних прав

§ 7. Представництво при здійсненні майнових авторських та суміжних прав

 

 

§ 1. Поняття авторського права


Авторське право в об’єктивному розумінні являє собою сукупність правових норм, що регулюють коло суспільних відносин зі створення та використання творів науки, літератури і мистецтва.

Авторське право в суб’єктивному розумінні — це особисті не­майнові та майнові права, які виникають у автора у зв’язку зі створенням ним твору і охороняються законом.

Об’єктом авторсько-правових відносин є нематеріальне благо у ви­гляді продукту духовної творчості, а саме твори науки, літератури, мистецтва.

Для інституту авторського права характерний принцип незастосу- вання будь-якої формальності для виникнення правової охорони прав на твір. Цей принцип закріплений у ч. 2 ст. 433 ЦК, а також у ст. 11 Закону «Про авторське право і суміжні права» (далі — Закон) і означає, що авторське право на твір виникає внаслідок факту його створення. Для його виникнення і здійснення не вимагається реєстрація твору чи будь-яке інше спеціальне його оформлення, а також додержання будь- яких інших процедур. Особа, яка є творцем, вправі спеціальним знаком охорони «copyright» © сповістити про наявність у неї авторських прав і не повинна доводити їх належність, оскільки законом передбачена презумпція авторства особи, яка зазначена як автор на оригіналі або примірнику твору. Обов’язок підтвердження належності прав може бути покладено на неї лише у ході судового провадження у разі оспо­рювання цього факту іншою особою.