Печать
PDF

ГЛАВА 90 СПАДКОВИЙ ДОГОВІР

Posted in Гражданское право - В.Г. Ротань та ін. Коментар до ЦКУ, т.2

ГЛАВА 90 СПАДКОВИЙ ДОГОВІР

 

Стаття 1302. Поняття спадкового договору

1. За спадковим договором одна сторона (набувач) зобов'язується виконувати розпорядження другої сторони (відчужувача) і в разі його смерті набуває право власності на майно відчужувача.

1.   Спадковий договір  визначається як такий,   відповідно до якого  відчужувач має право давати розпорядження іншій стороні (набувачеві), а у разі смерті відчужувача у набувача виникає право власності  на майно  відчужувача.   Отже, спадковий договір —   це  відмінний  від заповіту спосіб  розпоряджання  з боку власника —   фізичної особи своїм майном на випадок  своєї смерті.   Укладення спадкового договору стосовно однієї частини майна власника не перешкоджає складенню заповіту стосовно іншої його частини або спадкуванню цієї частини
за законом.

2.  Спадковий договір скасовує раніше складений заповіт стосовно того самого май­на, оскільки в ньому спадкодавець у тій самій формі, яка встановлена для заповіту, здійснив нове волевиявлення. Заповіт, складений після укладення спадкового дого­вору, стосовно того самого майна, яке є предметом спадкового договору, визнається нікчемним (ч. 2 ст. 1307 ЦК), оскільки він порушує права особи, що є контрагентом
спадкодавця за спадковим договором.

 

Стаття 1303. Сторони у спадковому договорі

1. Відчужувачем у спадковому договорі може бути подружжя, один із подружжя або інша особа.

2. Набувачем у спадковому договорі може бути фізична або юридична особа.

1. Відчужувачем у спадковому договорі може бути будь-яка фізична особа, що має повну цивільну дієздатність.

2. Набувачем за спадковим договором може бути будь-яка фізична особа, що є по­вністю дієздатною, або юридична особа. У разі смерті фізичної особи — набувача або ліквідації юридичної особи — набувача нотаріус за письмовою заявою відчужувача припиняє дію спадкового договору.

 

Стаття 1304. Форма спадкового договору

1. Спадковий договір укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

1. Щодо спадкового договору передбачена обов'язкова письмова форма і нотаріальне його посвідчення, навіть якщо в складі майна, що є предметом договору, і не було нерухомого майна. Спадкові договори, предметом яких є нерухоме майно, посвідчу-ються з дотриманням загальних правил посвідчення договорів відчуження (п. 233 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України [434]). Це означає необхідність пред'явлення правовстановлюючих документів та витягу із Реєстру прав на нерухоме майно. Якщо предметом договору є майно, яке (або права на яке) підлягає реєстрації, нотаріус у тексті договору зазначає про необхідність реєстрації у відповідному реєструючому органі після смерті відчужувача.


Стаття 1305. Обов'язки набувача у спадковому договорі

1. Набувач у спадковому договорі може бути зобов'язаний вчинити певну дію май­нового або немайнового характеру до відкриття спадщини або після її відкриття.

1. Спадковим договором на набувача може бути покладено обов'язки майнового і немайнового характеру, які він має виконати до відкриття спадщини або після цьо­го. Ці обов'язки не можуть суперечити актам цивільного законодавства, не можуть порушувати права інших осіб.

 

Стаття 1306. Особливості спадкового договору з участю подружжя

1. Предметом спадкового договору може бути майно, яке належить подружжю на праві спільної сумісної власності, а також майно, яке є особистою власністю будь-кого з подружжя.

2. Спадковим договором може бути встановлено, що в разі смерті одного з по­дружжя спадщина переходить до другого, а в разі смерті другого з подружжя його майно переходить до набувача за договором.

1. Спеціально зазначається про те, що відчужувачем за спадковим договором може бути подружжя (разом) або один із подружжя. Відповідно до п. 234 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України подружжя може укласти спадковий договір щодо майна, яка належить йому на праві спільної сумісної влас­ності. При цьому може бути встановлено, що у разі смерті одного із подружжя спад­щина переходить до другого, а після смерті останнього майно переходить до набувача за договором.


Стаття 1307. Забезпечення виконання спадкового договору

1. На майно, визначене у спадковому договорі, нотаріус, який посвідчив цей до­говір, накладає заборону відчуження.

2. Заповіт, який відчужувач склав щодо майна, вказаного у спадковому договорі, є нікчемним.

3. Відчужувач має право призначити особу, яка буде здійснювати контроль за ви­конанням спадкового договору після його смерті.

У разі відсутності такої особи контроль за виконанням спадкового договору здій­снює нотаріус за місцем відкриття спадщини.

1. З метою забезпечення виконання відчужувачем зобов'язання, що виникло на під­ставі спадкового договору, на майно, визначене у спадковому договорі, в тому числі і рухоме, нотаріус, який посвідчив спадковий договір, накладає заборону відчуження. З цією самою метою ч. 2 ст. 1307 ЦК визнає нікчемним заповіт, складений відчужу­вачем щодо майна, яке є предметом спадкового договору.

2. Передбачається можливість призначення відчужувачем особи, яка буде здійсню­вати контроль за виконанням набувачем своїх обов'язків після смерті відчужувача. Повноваження цієї особи підтверджуються спадковим договором або іншим документом, справжність підпису на якому засвідчена або нотаріусом, або в інший спосіб, який з достовірністю підтверджує справжність підпису.

3. Межі повноважень особи, яка призначена для здійснення контролю за виконанням спадкового договору після смерті відчужувача, Цивільний кодекс не встановлює. Але слід визнати, що така особа має право звертатись до суду з позовом про примушення набувача до виконання зобов'язання в натурі на підставі ч. 2 ст. З ЦПК [33], яка передбачає можливість надання особі права звертатись до суду на захист права іншої особи. «Іншою особою» в таких випадках є померлий. Тому ч. 2 ст. З ЦПК у таких випадках підлягає застосуванню за аналогією.

 

Стаття 1308. Розірвання спадкового договору

1. Спадковий договір може бути розірвано судом на вимогу відчужувача у разі невиконання набувачем його розпоряджень.

2. Спадковий договір може бути розірвано судом на вимогу набувача у разі не­можливості виконання ним розпоряджень відчужувача.

1.   Зазначення на можливість розірвання спадкового договору судом на вимогу відчужувача у разі невиконання набувачем розпоряджень відчужувача не виключає розірвання договору за позовом особи, на яку відчужувач поклав здійснення контролю за виконанням спадкового договору після його смерті.

2.  Набувач за спадковим договором вправі пред'явити до суду позов про розірвання договору у разі неможливості виконання ним розпоряджень відчужувача. Неможливість виконання відповідно до контексту ч. 2 ст. 1308 ЦК має тлумачитись не тільки як не­можливість, як вона розуміється в ст. 607 ЦК, а з урахуванням інтересів набувача та членів його сім'ї, що є істотними.