Глава 12. Відповідальність за вчинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції

Posted in Хозяйственное право - Конкурентне право (Удалов Т.Г.)

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Глава 12. Відповідальність за вчинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції


§ 1. Загальні засади відповідальності за вчинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції
§ 2. Відповідальність згідно з законодавством про захист економічної конкуренції
§ 3. Відповідальність згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення
§ 4. Відповідальність згідно з Кримінальним кодексом України

 

§ 1. Загальні засади відповідальності за вчинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції


Під час функціонування на ринку суб’єкти господарювання здійснюють свою діяльність шляхом вчинення правомірних чи протиправних дій. Таким чином, вони так чи інакше потрапляють у сферу діяння законодавства про захист економічної конкуренції. Вибір правомірного варіанта поведінки на ринку забезпечує їм низку переваг: інші суб’єкти господарювання зобов’язані сприяти їм діями або не втручатися у їх господарську діяльність; у разі невиконання будь-яким суб’єктом господарювання своїх визначених законодавством обов’язків держава через свої органи впливає на цього суб’єкта і забезпечує виконання ним відповідних обов’язків. Отже, правомірна поведінка як юридичний факт тягне за собою не просто виникнення правовідносин, а певну дію заходів правового регулювання, спрямовану на гарантування, захист і охорону прав та інтересів тих суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність на ринку у рамках закону.
Здійснення суб’єктом господарювання діяльності на ринку протиправним шляхом є правопорушенням і тягне за собою настання юридичної відповідальності у вигляді застосування заходів державного примусу караної спрямованості. Вчинення правопорушення, спрямованого на обмеження, спотворення або усунення конкуренції з ринку, є підставою для настання відповідальності за вчинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Відповідальності за вчинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції притаманні такі ознаки:
• застосовується за рішенням уповноважених на те державних органів;
• настає за вчинення дій, спрямованих на обмеження, спотворення або усунення конкуренції з ринку;
• для порушника настають негативні наслідки, зокреійг штраф, примусовий поділ монопольного утворення, зобов’язання відшкодувати заподіяні збитки тощо;
• здійснюється у процесуальній формі.
Основними принципами застосування відповідальності за вчинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції є законність, обгрунтованість, рівність усіх суб’єктів перед законом, невідворотність.
Головне призначення відповідальності за вчинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції штрафне (покарання). Поряд з функцією покарання, відповідальність за порушення законодавства про захист економічної конкуренції виконує роль механізму, що забезпечує поновлення порушених прав та охоронюваних,законом інтересів осіб, що діють на ринку.
Відповідальність за дії, що призводять до спотворення, обмеження, або взагалі усунення конкуренції з ринку, настає відповідно до норм законодавства про захист економічної конкуренції. Але залежно від особи порушника, особи потерпілого та тяжкості заподіяної такими діями шкоди може наставати відповідальність іншого виду. За порушення законодавства, що призводять до спотворення, обмеження або усунення конкуренції з ринку, застосовується відповідальність згідно з нормами адміністративного, кримінального або цивільного права України.
Таким чином, відповідальність за заподіяння шкоди ринковій конкуренції настає відповідно до норм:
1. Закону України “Про захист економічної конкуренції”. Вона застосовується тільки до юридичних осіб та фізичних осіб, які є суб’єктами підприємницької діяльності, виключно на підставі положень законодавства України про захист економічної конкуренції.
2. Кодексу України про адміністративні правопорушення. Таку відповідальність застосовують до фізичних осіб, які займають певні посади в органах влади та управління.
3. Кримінального кодексу України. Кримінальну відповідальність застосовують до фізичних осіб. Вона настає, коли порушення законодавства про захист економічної конкуренції переростає у злочин, який становить підвищену небезпеку конкуренції на ринку.
4. Цивільного кодексу України. На відміну від вищезазначених нормативних актів, положення цього кодексу не містять чіткого визначення видів та розмірів цивільної відповідальності за правопорушення, що спричиняють шкоду ринковій конкуренції. Разом з тим на законодавчому рівні закріплено, що будь-яка особа, право якої порушено або якій заподіяно шкоду внаслідок порушення законодавства про захист економічної конкуренції, може звернутися до суду із заявою про відновлення порушеного права та відшкодування завданої шкоди і таким чином притягнути винну особу до цивільної відповідальності.