Глава 44. Концесії

Posted in Хозяйственное право - М.К. Галянтич Господарське право України

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

 

44.1. Концесійна діяльність в Україні

Відносини, пов'язані з концесійною діяльністю, регулюються ГКУ, законом про концесії, іншими прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами. Спеціальними законами мо­жуть визначатись особливості здійснення концесійної діяльності в окремих сферах господарювання (ст. 410 ГКУ).

Концесія — це надання з метою задоволення суспільних по­треб уповноваженим органом державної влади чи органом місце­вого самоврядування на підставі концесійного договору на плат­ній та строковій основі вітчизняним або іноземним суб'єктам господарювання (концесіонерам) права на створення (будівни­цтво) та/або управління (експлуатацію) об'єктом концесії за умови взяття концесіонером на себе відповідних зобов'язань, майнової відповідальності та підприємницького ризику.

Сфери господарювання, в яких дозволяється концесійна діяль­ність, об'єкти права державної або комунальної власності, що можуть надаватися в концесію, а також види підприємницької діяльності, які забороняється здійснювати на концесійній осно­ві, визначаються законом (ст. 406 ГКУ).

Концесійна діяльність в Україні базується на таких засадах (ст. 407 ГКУ):

•    поєднання державного регулювання концесійної діяльності та здійснення її на підставі концесійного договору;

•    вибір концесіонерів переважно на конкурсній основі;

•    комплексне та оплатне використання об'єкта концесії, участь держави, органів місцевого самоврядування в частковому фі­нансуванні об'єктів концесії соціального призначення;

•    взаємна вигода сторін у концесійному договорі, розподіл ри­зиків між сторонами концесійного договору;

•    державне гарантування інвестицій концесіонерів;

•    стабільність умов концесійних договорів;

•    забезпечення прав та законних інтересів споживачів продук­ції (послуг), що надаються концесіонерами.

Концесійна діяльність здійснюється на основі концесійних договорів (ст. 408 ГКУ), що укладаються відповідно до законо­давства України з концесіонерами, у тому числі іноземними інве­сторами, Кабінетом Міністрів України або уповноваженим ним органом державної влади, або визначеними законом органами місцевого самоврядування.

Строк дії концесійного договору встановлюється сторонами договору залежно від характеру та умов концесії. Цей строк не може бути менший від десяти років і перевищувати п'ятдесят років.

Кабінет Міністрів України може затверджувати типові концесій­ні договори для здійснення певних видів концесійної діяльності.

Вимоги до концесійних договорів, порядок їх укладення, а також інші питання правового регулювання концесійної діяль­ності визначаються законом про концесії та іншими законами.

Припинення діяльності підприємства, майно якого передається в концесію

Припинення діяльності державного або комунального підпри­ємства, майно якого передається в концесію, здійснюється шля­хом ліквідації цього підприємства з припиненням права госпо­дарського відання на майно, закріплене за цим державним або комунальним підприємством.

Умовами концесійного договору повинно передбачатися мак­симальне використання в концесійній діяльності праці громадян України, у тому числі звільнених у зв'язку з ліквідацією держа­вного або комунального підприємства, майно якого передано в концесію (ст. 409 ГКУ).