Глава 37. Капітальне будівництво

Posted in Хозяйственное право - М.К. Галянтич Господарське право України

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

 

37.1. Підрядні відносини в капітальному будівництві

Відповідно до ст. 317 ГКУ будівництво об'єктів виробничого та іншого призначення, підготовка будівельних ділянок, роботи з обладнання будівель, роботи із завершення будівництва, при­кладні та експериментальні дослідження і розробки тощо, які виконуються суб'єктами господарювання для інших суб'єктів або на їх замовлення, здійснюються на умовах підряду. Для здійснення зазначених робіт можуть укладатися такі договори підряду:

•    на капітальне будівництво (у тому числі субпідряду);

•    на виконання проектних і досліджувальних робіт;

•    на виконання геологічних, геодезичних та інших робіт, необ­хідних для капітального будівництва;

•    інші.

Загальні умови договорів підряду визначаються відповідно до положень Цивільного кодексу України про договір підряду, якщо інше не передбачено ГКУ.

Господарські відносини у сфері матеріально-технічного забез­печення капітального будівництва регулюються відповідними договорами підряду, якщо інше не передбачено законодавством або договором сторін. За згодою сторін будівельні поставки мо­жуть здійснюватися на основі договорів поставки.

 

37.2. Договір підряду на капітальне будівництво

За договором підряду на капітальне будівництво одна сторона (підрядник) зобов'язується своїми силами і засобами на замов­лення другої сторони (замовника) побудувати і здати замовнико­ві у встановлений строк визначений договором об'єкт відповідно до проектно-кошторисної документації або виконати обумовлені договором будівельні та інші роботи, а замовник зобов'язується передати підряднику затверджену проектно-кошторисну докумен­тацію, надати йому будівельний майданчик, прийняти закінчені будівництвом об'єкти і оплатити їх. Відповідно до ст. 318 ГКУ договір підряду укладається на будівництво, розширення, рекон­струкцію та перепрофілювання об'єктів; будівництво об'єктів з покладенням повністю або частково на підрядника виконання робіт з проектування, поставки обладнання, пусконалагоджуваль­них та інших робіт; виконання окремих комплексів будівель­них, монтажних, спеціальних, проектно-конструкторських та інших робіт, пов'язаних з будівництвом об'єктів. Забезпечення будівництва матеріалами, технологічним, енергетичним, елект­ротехнічним та іншим устаткуванням покладається на підряд­ника, якщо інше не передбачено законодавством або договором. Зміст договору підряду на капітальне будівництво, що укладається на підставі державного замовлення, має відповідати цьому замовленню.

Договір підряду на капітальне будівництво повинен передба­чати:

•    найменування сторін;

•    місце і дату укладення договору;

•    предмет договору (найменування об'єкта, обсяги і види робіт, передбачених проектом);

•    строки початку і завершення будівництва, виконання робіт;

•    права і обов'язки сторін;

•    вартість і порядок фінансування будівництва об'єкта (робіт);

•    порядок матеріально-технічного, проектного та іншого забез­печення будівництва;

•    режим контролю якості робіт і матеріалів замовником;

•    порядок прийняття об'єкта (робіт);

•    порядок розрахунків за виконані роботи, умови про дефекти і гарантійні строки;

•    страхування ризиків, фінансові гарантії;

•    відповідальність сторін (відшкодування збитків);

•    врегулювання спорів, підстави та умови зміни і розірвання договору.

Договір підряду на капітальне будівництво замовник може укладати з одним підрядником, двома і більшою їх кількістю (ст. 319 ГКУ).

Підрядник має право за згодою замовника залучати до вико­нання договору як третіх осіб субпідрядників на умовах укладе­них з ними субпідрядних договорів, відповідаючи перед замовни­ком за результати їх роботи. У цьому разі підрядник є для замов­ника генеральним підрядником, а для субпідрядників — замов­ником.

Договір підряду на виконання робіт з монтажу устаткування замовник може укладати з генеральним підрядником або з по­стачальником устаткування. За згодою генерального підрядника договори на виконання монтажних та інших спеціальних робіт можуть укладатися замовником з відповідними спеціалізовани­ми підприємствами.

Відповідно до ст. 320 ГКУ замовник має право, не втручаю­чись у господарську діяльність підрядника, здійснювати конт­роль і технічний нагляд за відповідністю обсягу, вартості й якості виконаних робіт проектам і кошторисам. Він має право переві­ряти процес і якість будівельних і монтажних робіт, а також якість використовуваних матеріалів.

Якщо підрядник не береться своєчасно за виконання договору або виконує роботу так повільно, що закінчення її до строку стає явно неможливим, замовник має право вимагати розірван­ня договору та відшкодування збитків.

Підрядник має право не братися за роботу, а розпочату робо­ту зупинити в разі порушення замовником своїх зобов'язань за договором, внаслідок якого початок або продовження робіт під­рядником виявляються неможливими чи значно ускладненими.

Недоліки виконання робіт чи матеріалів, що використову­ються для робіт, допущені з вини підрядника або субпідрядни­ка, повинні бути усунуті підрядником за власний рахунок.

Розрахунки за договором підряду на капітальне будівництво

У договорі підряду на капітальне будівництво сторони визна­чають вартість робіт (ціну договору) або спосіб її визначення.

Вартість робіт за договором підряду (компенсація витрат під­рядника та належна йому винагорода) може визначатися скла­данням приблизного або твердого кошторису. Кошторис вважа­ється твердим, якщо договором не передбачено інше. Зміни до твердого кошторису можуть бути внесені лише за погодженням сторін.

У разі виникнення потреби значно перевищити приблизний кошторис підрядник зобов'язаний своєчасно попередити про це замовника. Якщо підрядник не попередив замовника про пере­вищення кошторису, він зобов'язаний виконати роботу, не ви­магаючи відшкодування понесених додаткових витрат.

Підрядник не має права вимагати збільшення твердого кош­торису, а замовник — його зменшення. У разі істотного зростан­ня після укладення договору вартості матеріалів та устаткуван­ня, які мали бути надані підрядником, а також послуг, що на­давалися йому третіми особами, підрядник має право вимагати збільшення встановленої вартості робіт, а в разі відмови замов­ника — розірвання договору в установленому порядку.

Якщо договором не передбачено попередньої оплати викона­ної роботи або окремих її етапів, замовник зобов'язаний сплатити підряднику обумовлену договором ціну після остаточної здачі об'єкта будівництва за умови, що робота виконана належно і в погоджений строк або за згодою замовника достроково.

Підрядник має право вимагати виплати йому авансу, якщо така виплата та розмір авансу передбачені договором.

У разі необхідності консервації будівництва з незалежних від сторін обставин замовник зобов'язаний оплатити підряднику виконані до консервації роботи і відшкодувати йому пов'язані з консервацією витрати (ст. 321 ГКУ).

Відповідальність за порушення договору підряду на капітальне будівництво

У ст. 322 ГКУ зазначається, що за невиконання або нена­лежне виконання зобов'язань за договором підряду на капіталь­не будівництво винна сторона сплачує штрафні санкції, а також відшкодовує другій стороні збитки (зроблені другою стороною витрати, втрату або пошкодження її майна, неодержані доходи) у сумі, не покритій штрафними санкціями, якщо інший порядок не встановлено законом. Недоліки, виявлені при прийнятті ро­біт (об'єкта), підрядник зобов'язаний усунути за власний ра­хунок у строки, погоджені із замовником. У разі порушення строків усунення недоліків підрядник відповідає згідно із дого­вором.

Позовна давність для вимог, що випливають з неналежної якості робіт за договором підряду на капітальне будівництво, визначається з дня прийняття роботи замовником і становить:

•    один рік щодо недоліків некапітальних конструкцій, а якщо недоліки не могли бути виявлені за звичайного способу при­йняття роботи — два роки;

•    три роки щодо недоліків капітальних конструкцій, а якщо недоліки не могли бути виявлені за звичайного способу при­йняття роботи — десять років;

•    тридцять років щодо відшкодування збитків, завданих замо­вникові протиправними діями підрядника, які призвели до руйнувань чи аварій.

Якщо договором підряду або законодавством передбачено на­дання гарантії якості роботи і недоліки виявлено в межах гаран­тійного строку, перебіг строку позовної давності починається з дня виявлення недоліків.

У ст. 323 ГКУ визначаються умови укладення та виконан­ня договорів підряду в капітальному будівництві.

Договори підряду (субпідряду) на капітальне будівництво укла­даються і виконуються на загальних умовах укладення та вико­нання договорів підряду в капітальному будівництві, затвердже­них Кабінетом Міністрів України, відповідно до закону.

Договори підряду на капітальне будівництво за участі інозем­них суб'єктів господарювання укладаються і виконуються в по­рядку, передбаченому ГКУ, міждержавними угодами, а також особливими умовами укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, затвердженими в порядку, встанов­леному Кабінетом Міністрів України.

Договір підряду на виконання проектних і дослідних робіт

Відповідно до ст. 324 ГКУ за договором підряду на виконан­ня проектних і дослідних робіт підрядник зобов'язується розро­бити за завданням замовника проектну документацію або вико­нати обумовлені договором проектні роботи, а також виконати дослідні роботи, а замовник зобов'язується прийняти і оплатити їх.

До відносин, що виникають у процесі виконання проектних та дослідних робіт, можуть застосовуватися положення ст. 318 ГКУ (договір підряду на капітальне будівництво).

Підрядник відповідальний за недоліки проекту, у тому числі виявлені у процесі його реалізації та експлуатації побудованого за цим проектом об'єкта.

У разі виявлення недоліків проекту підрядник зобов'язаний безоплатно переробити проект, а також відшкодувати замовни­ку збитки, спричинені недоліками проекту.

Позов про відшкодування замовнику збитків, спричинених недоліками проекту, може бути заявлено протягом десяти років, а якщо збитки замовнику завдано протиправними діями підряд­ника, які призвели до руйнувань, аварій, обрушень, — протя­гом тридцяти років з дня прийняття побудованого об'єкта.

Договір підряду

У сучасний період науково-технічної революції дедалі більшо­го значення набуває підряд на виконання науково-технічних робіт — науково-дослідних і проектно-конструкторських, які дістали назву "інжиніринг".

У договірній практиці широко застосовуються змішані види зазначених господарських робіт, умови виконання яких визна­чаються в тому самому контракті.

Договір підряду регулюється у країнах романо-германської системи права нормами цивільних кодексів (наприклад, у Фран­ції — ст. 1789-1799 ФГК, у ФРН — § 631-651 ГГУ). В англо-американській системі права норми стосовно підряду вироблені переважно судовою практикою, але у СІЛА існують також спеці­альні закони в окремих штатах.

Важливу роль у договірній практиці відіграють типові догово­ри, особливо в будівельному підряді, розроблені національними і міжнародними промисловими організаціями й об'єднаннями під­приємців.

За договором підряду одна сторона (підрядчик) зобов'язуєть­ся виконати певну роботу за завданням іншої сторони (замовни­ка), яка, у свою чергу, повинна прийняти роботу і сплатити за неї обумовлену ціну (ст. 1787 ФГК; § 631 ГГУ; ст. 357-363 ІПОЗ та ін.).

У країнах романо-германської системи права підряд вважа­ється самостійним видом договору, що обумовлюється встанов­леними в законі ознаками. В англо-американській системі права підрядні відносини традиційно вважаються одним з видів дого­вору особистого наймання, але при цьому його істотною особли­вістю визнається певна самостійність виконавця роботи, що на­зивається незалежним контрагентом.

Договір підряду необхідно відмежовувати від близьких за змі­стом договорів особистого наймання і купівлі-продажу майбут­ніх речей.

Від договору особистого наймання договір підряду відрізня­ється за трьома ознаками. Предметом договору підряду є вико­нання підрядчиком роботи, передбаченої замовленням, резуль­тат якої може виражатись або не виражатись в якійсь мате­ріальній формі.

За договором підряду підрядчик юридично зберігає становище самостійно господарюючого суб'єкта. Господарська самостійність підрядчика полягає в тому, що він переважно самостійно органі­зовує свою роботу і визначає способи її виконання.

Договір підряду спрямований на надання замовнику готового результату роботи. Особа, що працює за договором особистого найму, не несе ризику, пов'язаного з виконанням своєї роботи.

Практичне значення має також відмежування підряду від купі-влі-продажу майбутньої речі, тому що з урахуванням відповідної кваліфікації відносин застосовуються норми того чи іншого дого­вору. Відмежування залежить насамперед від того, яка зі сторін є власником матеріалу, що використовується для виготовлення речі.

В усіх країнах суди визнають договором підряду виконання замовлення на виготовлення речі з матеріалу замовника, оскіль­ки постачальник виконує в цьому разі лише роботу щодо чужого об'єкта власності й передає контрагенту результат своєї роботи.