Глава 22. Цінні папери в господарській діяльності

Posted in Хозяйственное право - М.К. Галянтич Господарське право України

Рейтинг пользователей: / 3
ХудшийЛучший 

 

22.1. Цінні папери та їх види

Суб'єкти господарювання в межах своєї компетенції та відпо­відно до встановленого законодавством порядку можуть випус­кати та реалізовувати цінні папери, а також придбавати цінні папери інших суб'єктів господарювання (ст. 163 ГКУ).

Цінним папером є документ встановленої форми з відповід­ними реквізитами, що посвідчує грошове або інше майнове право і визначає відносини між суб'єктом господарювання, який його випустив (видав), і власником та передбачає виконання зобо­в'язань згідно з умовами його випуску, а також можливість передання прав, що випливають з цього документа, іншим осо­бам.

В Україні можуть випускатись і перебувати в обігу пайові, боргові та інші цінні папери. У сфері господарювання у передба­чених законом випадках використовуються такі види цінних паперів:

•    акції;

•    облігації внутрішніх та зовнішніх державних позик;

•    облігації місцевих позик;

•    облігації підприємств;

•    казначейські зобов'язання;

•    ощадні сертифікати;

•    векселі;

•    інші види цінних паперів, передбачені ГКУ та відповідними законами України.

Цінні папери можуть бути іменними та на пред'явника.

Іменні цінні папери передаються шляхом повного індоса­менту (передавальним записом, який засвідчує перехід прав за цінним папером до іншої особи), якщо інше не передбачено законом або в них спеціально не вказано, що вони не підля­гають переданню. Цінні папери на пред'явника обертаються вільно.

Порядок іменної ідентифікації цінних паперів у бездокумен-тарній формі встановлюється законом. Правовий режим цінних паперів визначається ГКУ та відповідними законами України.

 

22.2. Умови, порядок випуску і придбання цінних паперів суб'єктами господарювання

Суб'єкт господарювання — юридична особа у випадках і по­рядку, передбачених законом, має право випускати від свого іме­ні акції та облігації підприємства і реалізовувати їх громадянам та юридичним особам. Право на випуск акцій та облігацій під­приємства виникає у суб'єкта господарювання з дня реєстрації цього випуску у відповідному органі державної влади.

Суб'єкту господарювання забороняється випуск акцій та об­лігацій підприємства для покриття збитків, пов'язаних з його господарською діяльністю.

Суб'єкти господарювання, виключною діяльністю яких є діяль­ність, пов'язана з випуском та обігом цінних паперів, мають право випускати інвестиційні сертифікати.

Установи банків, що приймають на депонування кошти від юридичних осіб та громадян, видають їм письмові свідоцтва, які засвідчують право вкладників на одержання після закінчення встановленого строку депозиту і відсотків по ньому (ощадні сер­тифікати).

Суб'єкти господарювання мають право в порядку, встановле­ному Кабінетом Міністрів України, випускати в обіг векселі — цінні папери, що засвідчують безумовне грошове зобов'язання векселедавця сплатити визначену суму грошей власнику вексе­ля.

Цінні папери (або їх бланки) виготовляються лише на держа­вних підприємствах, що мають ліцензію Міністерства фінансів України, і охороняються.

Особливості випуску цінних паперів у бездокументарній фор­мі визначаються законом (ст. 165 ГКУ).

Відповідно до ст. 166 ГКУ суб'єкти господарювання можуть придбавати акції та інші цінні папери за рахунок коштів, що надходять у їх розпорядження після сплати податків та відсот­ків за банківський кредит, якщо інше не встановлено законом.

Цінні папери оплачуються суб'єктами господарювання у гри­внях, а у випадках, передбачених законом та умовами їх випус­ку в обіг, — в іноземній валюті. Незалежно від виду валюти, якою здійснено оплату цінних паперів, їх вартість виражається у гривнях.

Операції купівлі-продажу цінних паперів здійснюють їх еміте­нти, власники, а також торговці цінними паперами — посеред­ники у сфері випуску та обігу цінних паперів.

 

22.3. Державне регулювання ринку цінних паперів

З метою реалізації єдиної державної політики у сфері випуску та обігу цінних паперів, створення умов для ефективної мобілі­зації та розміщення суб'єктами господарювання фінансових ре­сурсів з урахуванням інтересів суспільства та захисту прав учас­ників фондового ринку здійснюється державне регулювання рин­ку цінних паперів (ст. 166 ГКУ).

Відповідно до ст. 166 ГКУ державне регулювання ринку цін­них паперів здійснює Державна комісія з цінних паперів та фон­дового ринку, статус, порядок організації та діяльності якої ви­значаються законом. Інші органи державної влади здійснюють контроль за діяльністю учасників ринку цінних паперів у межах повноважень, визначених законом.

Форми державного регулювання ринку цінних паперів, поря­док здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів суб'єктами господарювання та відповідальність цих суб'єктів за порушення правил зазначеної діяльності визначаються ГКУ та прийнятими відповідно до нього законодавчими актами.