Глава 16. Приватні підприємства та інші види підприємств

Posted in Хозяйственное право - М.К. Галянтич Господарське право України

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

 

16.1. Правове становище приватних підприємств

Порядок організації та діяльності приватних підприємств ви­значається ГКУ та законами України.

Приватним визнається підприємство, що діє на основі прива­тної власності одного або кількох громадян, іноземців, осіб без громадянства та його (їх) праці чи з використанням найманої праці. Приватним є також підприємство, що діє на основі прива­тної власності суб'єкта господарювання — юридичної особи.

 

16.2. Селянське (фермерське) господарство: поняття і правове становище

Селянське (фермерське) господарство є формою підприємни­цтва громадян з метою виробництва, переробки та реалізації то­варної сільськогосподарської продукції.

Членами селянського (фермерського) господарства не можуть бути особи, які працюють у ньому за трудовим договором (конт­рактом, угодою).

Відносини, пов'язані зі створенням та діяльністю селянських (фермерських) господарств, регулюються ГКУ, законом про се­лянське (фермерське) господарство, а також іншими законами України.

 

16.3. Правове положення орендного підприємства

Орендним визнається підприємство, створене орендарем на основі оренди цілісного майнового комплексу існуючого державно­го або комунального підприємства чи майнового комплексу вироб­ничого структурного підрозділу (структурної одиниці) цього під­приємства з метою здійснення підприємницької діяльності.

Орендодавець — юридична особа, утворена членами трудово­го колективу підприємства чи його підрозділу, майновий ком­плекс якого є об'єктом оренди.

Організація членів трудового колективу, зареєстрована як юридична особа, має переважне право на укладення договору оренди майна підприємства (структурного підрозділу), де створе­но цю організацію.

Орендодавцями щодо майнових комплексів, які належать до державної або комунальної власності, є Фонд державного май­на України і його регіональні відділення, а також органи, упо­вноважені Верховною Радою Автономної Республіки Крим, міс­цевими радами управляти майном, що належить відповідно Автономній Республіці Крим або перебуває в комунальній влас­ності.

Законом визначаються об'єкти державної та комунальної вла­сності, на основі яких не можуть створюватись орендні підпри­ємства.

Передання в оренду майнових комплексів не припиняє права власності на це майно. Передавати цілісні майнові комплекси в суборенду забороняється.

Орендар відповідальний за забезпечення цілісності та збере­ження отриманого в оренду майна і на вимогу орендодавця пови­нен відшкодувати завдані йому збитки.

Орендоване підприємство може бути визнано банкрутом у по­рядку, встановленому законом.

Порядок укладення договору оренди майнового комплексу та інші питання створення і діяльності орендного підприємства ре­гулюються ГКУ та відповідними законами України.

 

16.4. Правове становище підприємств з іноземними інвестиціями

Підприємство, створене відповідно до вимог ГКУ, у статутно­му фонді якого не менш як десять відсотків становить іноземна інвестиція, визнається підприємством з іноземними інвестиція­ми. Підприємство набирає статусу підприємства з іноземними інвестиціями з дня зарахування іноземної інвестиції на його ба­ланс.

Іноземною інвестицією є цінності, що вкладаються іноземни­ми інвесторами в об'єкти інвестиційної діяльності відповідно до законодавства України з метою отримання прибутку або досяг­нення соціального ефекту.

Іноземні інвестиції можуть вкладатися в об'єкти, інвестуван­ня в які не заборонено законами України.

Підприємства з іноземними інвестиціями мають право бути засновниками дочірніх підприємств, створювати філії і представництва на території України і за її межами з додержанням вимог законодавства України та законодавства відповідних держав.

Законом можуть бути визначені галузі господарювання та/ або території, в яких встановлюється загальний розмір участі іноземного інвестора, а також території, на яких діяльність під­приємств з іноземними інвестиціями обмежується або забороня­ється виходячи з вимог забезпечення національної безпеки.

Правовий статус і порядок діяльності підприємств з іноземни­ми інвестиціями визначаються ГКУ, законом про режим інозем­ного інвестування в Україні, іншими законодавчими актами.

 

16.5. Правове становище іноземних підприємств

Іноземним є унітарне або корпоративне підприємство, створе­не за законодавством України, що діє виключно на основі влас­ності іноземців або іноземних юридичних осіб, або діюче підпри­ємство, придбане повністю у власність цих осіб.

Іноземні підприємства не можуть створюватися у визначених законом галузях, що мають стратегічне значення для безпеки держави.

Діяльність філій, представництв та інших відокремлених під­розділів підприємств, утворених за законодавством інших дер­жав, здійснюється на території України відповідно до законодав­ства України.

Умови і порядок створення, вимоги до організації та діяльно­сті іноземних підприємств визначаються ГКУ, законом про ре­жим іноземного інвестування та іншими законами України.