Передмова

Posted in Гражданское процессуальное право - М.Й. Штефан Цивільний процес

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

 

У розбудові України як демократичної, правової держави визначальна роль належить судовій владі, на яку Конституцією, Законом України «Про судоустрій» покладено здійснення правосуддя в цивільних, господарських, адміністративних і кримінальних справах.
У підручнику «Цивільний процес» проаналізовано норми й інститути цивільного процесуального права України, яким встановлено процесуальний порядок здійснення правосуддя в цивільних справах (цивільне судочинство, цивільний процес) у спорах, що виникають у державі з цивільних, трудових, сімейних, всіх інших правовідносин, спрямованого на виконання важливих конституційних завдань по захисту прав і свобод людини та громадянина, гарантованих Конституцією, іншим законодавством України, прав й інтересів підприємств, установ, організацій, держави і суспільства.
Структура і зміст підручника визначаються програмою навчального курсу «Цивільне процесуальне право України», який вивчається студентами вищих юридичних навчальних закладів. У ньому відображено сучасний стан правового регулювання цивільного судочинства України станом на 1 серпня 2001 року, а також досягнення науки і практики цивільного процесу. Підручник розроблено на правовій основі Конституції України, Цивільного процесуального кодексу та іншого законодавства України, з урахуванням численних змін і доповнень до нього.
Розкриття нормативних правил цивільного судочинства провадиться з використанням судової практики, керівних постанов Пленуму Верховного Суду України і супроводжується висвітленням наукових і практичних проблем теорії і практики цивільного процесу з авторськими судженнями про напрями їх вирішення. При цьому численні нормативні положення цивільного судочинства України розглядаються в плані порівняльного правознавства з сучасною правовою системою цивільного судочинства окремих іноземних держав.
У підручнику відтворені й широко розвинуті авторські положення, відображені в науковій і навчальній літературі, які опубліковані ним як особисто, так і в складі авторських колективів. Його новелами є: визначення і розгляд принципів цивільного процесуального права, закріплених Конституцією України, відображення її положень про правовий статус громадян в цивільному судочинстві; понятійний, видовий і структурний аналіз норм цивільного процесуального права; розгляд численних положень цивільного судочинства України з участю іноземного елемента, виконання доручень, визнання і виконання рішень іноземних держав та ін.
Цей підручник є другим виднішим, до якою додатково включено самостійними підрозділами: участь прокурора у цільному процесі іноземних держав (§ 6 гл. 6), представництво її цивільному процесі іноземних держав (§ 6 гл. 9), докази і доказування в цииільїюму процесі іноземних держав (§ 5 гл. 15), процесуальні засоби порушення цивільної справи в судах іноземних держав (§ 7 гл. 16), підготовча стадія в цивільному процесі іноземних держав (§ 4 гл. 17), розгляд цивільних справ в судах іноземних держав (§ 5 гл. 18), рішення суду в цивільному процесі іноземних держав (§ 3 гл. 19) та ін.
У зв'язку зі зміною законодавства виключені глави 22, 23, 25, а замість них включені до підручника наповнені новим змістом відповідно глави: «Апеляційне провадження», «Касаційне провадження», «Звернення судового рішення до виконання». Виключена гл. 8 «Участь громадськості в цивільному процесі». Ґрунтовних змін зазнали глави: 6 «Участь органів прокуратури в цивільному роцесі»; 7 «Участь в процесі органів державної влади ...»; 20 «Провадження у справах, що виникають з адміністративно-правових відносин» та інші.
Цим самим підручник має сприяти творчому вивченню цивільного процесуального права України та ґрунтовному ознайомленню з іноземною правовою системою цивільного судочинства, а також підвищенню теоретичного та практичного рівня знань в галузі цивільного судочинства випускників вищих юридичних закладів, підготовці їх до самостійної юридичної діяльності.
Автор намагався написати підручник у дусі часу — впровадження в життя положень Конституції України на основі положень реформованого законодавства про судоустрій і цивільне судочинство (Закони України від 21 червня 2001 p.: № 2531-ІП «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій України»; № 2540-ПТ «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України»); підвищення рівня судової влади, її ефективності в захисті прав і свобод людини та громадянина, прав та інтересів підприємств, організацій та держави.
Перше видання підручника «Цивільний процес» було здійснено видавництвом «Ін Юре» в 1997 р. На конкурсі кращих юридичних видань за 1997-1998 pp. він був удостоєний першої премії Спілки юристів України (рішення виконкому ради Спілки юристів України від 6 жовтня 1998 p.).
М. Й. Штефан