Печать
PDF

8. Нотаріальне посвідчення договору

Posted in Гражданское право - Довічне утримання (догляд) (Горбунова, Богачов)

8. Нотаріальне посвідчення договору

Наприклад, як нотаріус посвідчить договір довічного утри­мання на житловий будинок та приватизовану земельну ділянку біля цього житлового будинку? Чи, якщо купівля-продаж житлово­го будинку та земельної ділянки укладається двома окремими дого­ворами, то скількома договорами посвідчується договір довічного утримання? І як бути з правом власності? Якщо право власності на житловий будинок у набувача виникає після державної реє­страції, то як бути із правом власності на земельну ділянку? Адже, згідно Земельного кодексу право власності виникає після отриман­ня власником державного акту на право власності та його держав­ної реєстрації. Що робити, коли набувач отримує державний акт і в нього закінчиться дія договору?

Отже, виходячи із логіки речей, щоб отримати право власності на земельну ділянку, потрібно направити лист в земельний відділ, в якому повідомити, що дія договору довічного утримання закінчи­лась, згідно поданого набувачем свідоцтва про смерть відчужува- ча, і що заборона знята з вищезазначеної нерухомості.

Увага! На державному акті на право власності ніяких написів самому робити не можна.

Як же посвідчується договір довічного утримання, коли його предметом є житловий будинок та земельна ділянка:

1)    договір довічного утримання посвідчується одним докумен­том;

2)   накладається заборона відчуження на житловий будинок та земельну ділянку разом;

3)   право власності зазначається, як на землю, так і на будинок в одному договорі;

4)    цей договір набувач реєструє в Бюро технічної інвентари­зації (БТІ);

Якщо взяти ситуацію, коли предметом договору довічного утримання виступає рухоме майно, наприклад автомобіль. Чи необхідно знімати автомобіль з обліку в органах ДАІ? При укла­денні договору купівлі-продажу автомобіль обов’язково знімаєть­ся з обліку. Як поступити в цьому випадку? Виходячи із схожості договорів, автомобіль необхідно зняти з обліку, обов’язково зро­бити експертну оцінку, укласти договір довічного утримання у нотаріуса. Набувач реєструє цей автомобіль на себе, тобто отри­мує нове свідоцтво про реєстрацію, але в самому свідоцтві пови­нна буде стояти відмітка - ”відчуження заборонено в зв’язку з по­свідченням договору довічного утримання”. Крім того, в Єдиний державний реєстр вноситься інформація про посвідчення догово­ру довічного утримання на рухоме майно. Коли дія договору за­кінчується, то нотаріус повідомляє органи ДАІ про те, що дія до­говору довічного утримання закінчилась і набувачеві замінюють свідоцтво про реєстрацію на нове, де вже не буде відмітки — ”від- чуження заборонено”.

Але, що робити, коли предметом договору довічного утри­мання буде виступати таке рухоме майно, як наприклад, предме­ти скульптури, мистецтва або інші фамільні цінності дорогоцінних металів, які мають значну цінність? Таким чином, договір довічно­го утримання посвідчується із зазначенням всіх важливих умов. Зазначені рухомі речі вносяться до Єдиного реєстру обтяжень ру­хомого майна. Але, де будуть знаходитись дорогоцінні метали, на­приклад, на суму 20000$ США. У набувача? І де гарантія, що він їх не продасть? Адже укласти договір купівлі-продажу таких цін­ностей можна не обов’язково через нотаріуса, а і через будь-який ломбард. В цьому випадку обтяження може бути в реєстрі, а цін­ностей, як таких, в наявності може і не бути.

Увага! В договорі необхідно зазначити, що набувач несе відпові­дальність за збереження цих цінностей до припинення договору до­вічного утримання.