Печать
PDF

6. Як укладається договір довічного утримання та в чому полягає його зміст?

Posted in Гражданское право - Довічне утримання (догляд) (Горбунова, Богачов)

6. Як укладається договір довічного утримання та в чому полягає його зміст?

Визначення предмету договору довічного утримання є однією з його суттєвих умов і обов’язковою ознакою дійсності договору.

Вартісна оцінка житла, що відчужується за договором довіч­ного утримання, необхідна для визначення суми державного мита; при розірванні договору в деяких випадках може бути потрібна оцінка тих змін вартості майна, що сталися за час його перебуван­ня у власності набувача. У випадку загибелі майна також може ви­никнути необхідність знати його вартість для визначення розміру відшкодування.

У тексті договору довічного утримання обов’язково зазнача­ється, що набувач майна зобов’язаний надавати відчужувачеві до­вічно матеріальне забезпечення, а також усі види догляду з їх кон­кретизуванням або без такого, та визначається грошова оцінка ма­теріального забезпечення, яка встановлюється за згодою сторін.

Зустрічне майнове надання, що отримує відчужувач, також є суттєвою умовою договору довічного утримання, а тому сторони повинні визначитись у його розмірі та формі.

Форми такого забезпечення виражаються в наданні наступних благ:

1)         житла - відчужувачеві повинна бути надана ізольова­на кімната, як правило, це житло надається відчужувачеві саме в тому житловому приміщенні, право власності на яке переходить набувачу за договором. В інших випадках повинно бути вказано місцезнаходження житла, кімнати, розмір тощо;

2)         харчування - поділяється на два варіанти: а) види хар­чування, що повинні надаватись; б) конкретні види харчування в договорі не визначаються, а лише вказується, що набувач повинен забезпечувати відчужувачу майна необхідне харчування;

3)         догляду - конкретні форми догляду в залежності від ста­ну здоров’я відчужувача;

4)         допомога - відчужувач може вимагати різних видів допо­моги. Наприклад, отримання грошей за переказами, посилок, при­бирання житла тощо.

Крім того, в договорі необхідно визначити коли та з якою пе­ріодичністю набувач повинен здійснювати надання на користь відчужувача майна, тобто забезпечення останнього утриманням та доглядом довічно.

Не відноситься до суттєвої умови термін дії договору. Це ви­кликано тим, що строк дії правовідносин за довічним утриманням визначений законом. Дія договору довічного утримання визнача­ється тривалістю життя відчужувача майна.