Печать
PDF

4. В чому особливості укладення договору довічного утримання (догляду) щодо майна, що є у спільній сумісній власності?

Posted in Гражданское право - Довічне утримання (догляд) (Горбунова, Богачов)

4. В чому особливості укладення договору довічного утримання (догляду) щодо майна, що є у спільній сумісній власності?

Майно, що належить кільком фізичним особам чи подружжю (або одному з подружжя) на праві спільної сумісної власності, може бути відчужене на підставі договору довічного утримання. Співвласники майна, а також подружжя за договором довічного утримання повинні передати набувачеві майно, останній, у свою чергу, повинен надати відчужувачам (кожному окремо) належне утримання. У разі смерті одного із відчужувачів, оскільки вико­нання було призначене безпосередньо особисто для відчужувача, договір припиняється. Набувач у свою чергу продовжує утриму­вати співвласника, який залишився.

Припинення спільної власності подружжя здійснюється шля­хом її поділу між співвласниками. Поділ спільного майна можли­вий за ініціативою подружжя. Договір про поділ житлового будин­ку, квартири, іншого нерухомого майна, а також про виділ нерухо­мого майна дружині, чоловікові зі складу усього майна подружжя має бути нотаріально посвідчений.

У даному випадку дружина, чоловік мають право укласти з іншою особою договір довічного утримання щодо своєї частки на праві спільної сумісної власності подружжя лише після її визна­чення та виділу в натурі.