Печать
PDF

2. В якій формі укладається договір довічного утримання?

Posted in Гражданское право - Довічне утримання (догляд) (Горбунова, Богачов)

2. В якій формі укладається договір довічного утримання?

Договір довічного утримання (догляду) укладається у письмо­вій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.

Договір довічного утримання (догляду), за яким передається набувачеві у власність нерухоме майно, підлягає державній реє­страції.

Договір довічного утримання належить до договорів, для яких передбачена обов’язкова письмова форма та нотаріальне по­свідчення. Недотримання даної вимоги відносно форми договору тягне за собою визнання договору недійсним. Наслідки визна­ння договору недійсним спричинюють двосторонню реституцію. Нотаріус, завіряючи договір, повинен перевірити документи, не­обхідні для відчуження майна. З моменту укладення нотаріальної форми договору довічного утримання у набувача виникає право власності на майно. Водночас нотаріус повинен накласти заборо­ну на відчуження (продаж, дарування, обмін майна, переданого за договором довічного утримання, укладання щодо нього договору застави, передавати його у власність іншій особі) набувачем майна до припинення договору. Недодержання цієї вимоги тягне за со­бою недійсність угоди про довічне утримання. Наслідки визнання договору довічного утримання недійсним закріплені в Цивільному кодексі України і застерігають учасників цієї угоди про накладен­ня на них двосторонньої відповідальності. Перед тим як укласти договір довічного утримання нотаріус, завіряючи цю угоду, пови­нен перевірити документи, необхідні для відчуження (передачі) майна.

Якщо предметом договору є нерухомість, то такий договір під­лягає обов’язковій державній реєстрації. Право власності на від­чужувану нерухомість переходить до набувача тільки з моменту реєстрації договору.