98. Виконання господарських зобов'язань, у яких беруть участь кілька суб'єктів

Posted in Хозяйственное право - Господарське право України ( Н.О.Саніахметова )

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

 

98. Виконання господарських зобов'язань, у яких беруть участь кілька суб'єктів


Сторони в зобов'язанні (кредитор і боржник) можуть бути представлені як одною особою, так і кількома особами. У тих випадках, коли сторони в зобов'язанні представлені не одною особою, а двома або більш особами, має місце множинність осіб у зобов'язанні. При цьому множинність осіб може мати місце як на одній стороні, так і на кожній з сторін зобов'язання. Відповідно до цього розрізняється активна, пасивна і змішана множинність осіб у зобов'язанні.
Активна множинність має місце у випадку, якщо на стороні кредитора бере участь кілька осіб при одному боржнику. Вона характеризується тим, що кілька суб'єктів мають право вимагати від боржника здійснення дії, передбаченої зобов'язанням.
Якщо множинність осіб існує на стороні боржника, а на стороні кредитора бере участь тільки одна особа, має місце пасивна множинність. В цьому випадку кредитор вправі вимагати виконання від усіх боржників, що приймають участь у зобов'язанні.
При участі в зобов'язанні одночасно кількох боржників і кредиторів має місце змішана множинність. Вона може виникати як при множинності учасників на одній стороні зобов'язання, якщо зобов'язання взаємне, так і при участі кількох кредиторів і кількох боржників в односторонніх зобов'язаннях.
Множинність осіб припускає право для іншої сторони в зобов'язанні звертатися з вимогою або здійснювати виконання декільком особам одночасно. Однак права та обов'язки осіб, що беруть участь у такому зобов'язанні, розрізняються за обсягом прав і обов'язків, що належать кожному учасникові.
Відповідно до обсягу прав і обов'язків розрізняють часткові, солідарні і субсидіарні зобов'язання. Зі змісту ч. 1 ст. 196 ГК України випливає, що, за загальним правилом, зобов'язання з множинністю осіб є частковими. Часткова множинність означає, що кожен з учасників має права і несе обов'язки в зобов'язанні лише в межах визначеної частки. Так, при активній частковій множинності кожен з кредиторів вправі вимагати від боржника виконання лише в межах частки, що належить відповідному кредиторові. Пасивна часткова множинність надає право кредиторові вимагати від кожного з боржників виконання тільки в межах частки цього суб'єкта, визначеної зобов'язанням. При цьому боржник, що виконав зобов'язання у своїй частці, вибуває з зобов'язання, і для нього зобов'язання вважається виконаним. Для інших боржників зобов'язання продовжує існувати до виконання ними своїх обов'язків. Часткова множинність визначена як загальне правило, якщо інше не передбачено законом або договором.
Солідарні господарські зобов 'язання виникають тільки у випадках, спеціально передбачених законом або договором.
Солідарне активне зобов'язання надає кожному з кредиторів право вимагати від боржника виконання в повному обсязі. Якщо жоден з кредиторів не вимагає виконання, боржник вправі зробити виконання будь-якому з солідарних кредиторів за своїм розсудом. Боржник, що виконав зобов'язання цілком одному із солідарних кредиторів, вважається таким, що виконав зобов'язання. Інші кредитори повинні звертатися для одержання своєї частини виконання до кредитора, що прийняв виконання від боржника.
Пасивне солідарне зобов 'язання надає кредиторові право вимагати виконання від кожного з боржників у повному обсязі або від усіх боржників спільно. Якщо виконання, здійснене одним з боржників, виявиться неповним, кредитор вправі вимагати недоотрима-не з інших боржників. Зобов'язання вважається виконаним тільки у випадку повного його виконання. Боржник, що виконав зобов'язання в якій-небудь частині, продовжує вважатися зобов'язаним до повного виконання зобов'язання перед кредитором. Якщо який-небудь з солідарних боржників цілком виконав зобов'язання перед кредитором, то обов'язок інших боржників перед кредитором припиняється. Боржник, що виконав зобов'язання, має право регресної (зворотної) вимоги до інших боржників у рівних частках. Таким чином, солідарна вимога існує лише в кредитора, а боржник, що виконав зобов'язання, має регресну вимогу, засновану на частковій множинності. Виключенням є правило про те, що, якщо один з боржників не відшкодовує боржнику, який виконав солідарний обов'язок, частку, то несплачена частка розподіляється в рівних частках на всіх боржників, включаючи і самого боржника, що виконав солідарний обов'язок.
У солідарних зобов'язаннях боржник не вправі висувати проти кредитора заперечення, засновані на відносинах інших боржників з кредитором (при пасивній множинності) або боржника з іншими кредиторами (при активній множинності), в яких даний боржник не приймає участі. При солідарному виконанні господарських зобов'язань застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України, якщо інше не передбачено законом. Положення про множинність осіб у зобов'язанні містяться в ст.ст.540-545 ЦК України.