75. Гарантії та захист майнових прав суб'єктів господарювання

Posted in Хозяйственное право - Господарське право України ( Н.О.Саніахметова )

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

 

75. Гарантії та захист майнових прав суб'єктів господарювання


Гарантії майнових прав суб'єктів господарювання закріплені у Конституції України, Господарському кодексі України та інших нормативно-правових актах.
Гарантії майнових прав господарюючих суб'єктів полягають у тому, що держава шляхом прийняття відповідних нормативно-правових актів, створення спеціальних структур гарантує недоторканість майна і забезпечує захист права власності. Держава забезпечує захист прав всіх суб'єктів права власності і господарювання (ч. 4 ст. 13 Конституції України).
Згідно зі ст. 41 Конституції України примусове відчуження об'єктів права приватної власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності, за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості. Примусове відчуження таких об'єктів з наступним повним відшкодуванням їх вартості допускається лише в умовах воєнного та надзвичайного стану, на підставі законів України “Про правовий режим воєнного стану* від 06.04.2000 р. та “Про правовий режим надзвичайного стану” від 16.04.2000 р.
У ч. З ст. 47 Господарського кодексу закріплена державна гарантія недоторканості майна та забезпечення захисту майнових прав підприємців.
Конфіскація майна може бути застосована виключно за рішенням суду у випадках, обсязі і порядку, встановлених законом.
Відшкодування збитків, заподіяних суб'єкту господарювання порушенням його майнових прав громадянами або юридичними особами, а також органами державної влади або органами місцевого самоуправління, здійснюється згідно з Господарським кодексом України, Господарсько-процесуальним кодексом України та іншими нормативно-правовими актами.