Печать
PDF

Глава 13. Договір дарування

Posted in Гражданское право - О.В. Дзера Зобов'язальне право

 

§ 1. Поняття та ознаки договору дарування

За договором дарування, одна сторона (дарувальник) передає безоплатно другій стороні (обдарова­ному) майно у власність (ст. 243 ЦК). Отже, договір даруван­ня, як і договори міни та купівлі-продажу, направлений на безповоротне припинення права власності у дарувальника і виникнення права власності (права повного господарського відання чи права оперативного управління) у обдарованої особи. Як і продавець, дарувальник повинен бути власником відчужуваного в такий спосіб майна. Проте, на відміну від за­значених договорів, договір дарування є завжди безоплат­ним, тому дарувальник не має права вимагати від обдарова­ної особи зустрічних дій майнового характеру.

Оскільки відповідно до ч. 2 ст. 243 ЦК України договір да­рування вважається укладеним з моменту передачі майна обдарованому, то він належить до категорії реальних угод. Подарувати майно іншим особам є виключним правом влас­ника. Здійснення безоплатного відчуження майна, як прави­ло, зумовлюється особистими інтересами дарувальника у визначенні цілей використання його, відносинами сімейних зв'язків чи дружби, значними заслугами чи вчинками обда­рованої особи тощо. Тому визнання договору дарування кон-сенсуальним могло б призводити до ситуацій, за яких особа мала б право вимагати у примусовому порядку дару, що неприпустимо з точки зору моральності.

Водночас з правила про реальність договору дарування можливі й винятки. Так, ще в юридичній літературі радян­ського періоду допускалася можливість визнання консен-суальним договору дарування жилих будинків. Така думка грунтувалася на тому, що за чинним у той період Цивільним кодексом РРФСР договори відчуження жилих будинків, у тому числі і дарування, під страхом недійсності підлягали державній реєстрації і відповідно до ст. 135 цього кодексу право власності на таке майно могло виникнути лише у мо­мент цієї реєстрації1.

Таким чином, при даруванні жилого будинку право влас­ності у обдарованої особи виникало незалежно від факту передачі їй будинку. Оскільки ЦК України такого імператив­ного правила щодо виникнення права власності не містив, то відповідно в Україні не було будь-яких законодавчих підстав для визнання договору дарування жилого будинку консен-суальним договором. Оскільки ринкове законодавство прого­лошує принцип свободи договору та визначення його умов, якщо це прямо не заборонено законом, то сторони можуть надати чинності договору дарування жилого будинку (кварти­ри) ще до його фактичної передачі дарувальником обдарова­ній особі. У такому випадку цей договір є консенсуальним. Такий принцип пропонується закріпити у новому ЦК України, у ст. 765 проекту якого записано, що "за договором даруван­ня одна сторона (дарівник) передає або зобов'язується пере­дати у майбутньому іншій стороні (обдарованому) безоплатно майно у власність". При цьому у проекті, на відміну від чин­ного ЦК України, момент укладення угоди не пов'язаний з моментом передачі майна у власність. За таких умов договір дарування з обов'язком передати майно обдарованому у майбутньому вважатиметься чинним до його фактичної передачі, а відтак матиме ознаки консенсуальної угоди.

Договір дарування є одностороннім. З його укладенням у сторін, як правило, не виникають взаємні або односторонні обов'язки. Щодо прав, то їх набуває лише обдарований у вигляді повноважень власника стосовно прийнятого майна. Відповідно до ч. З ст. 243 ЦК України дарування громадянами майна державним,  кооперативним або іншим  громадським організаціям може бути обумовлено використанням цього майна для певної суспільно корисної мети (наприклад, зібрання книг— для наукових досліджень, колекція картин — для публічного показу в музеї, кошти—для придбання сучас­ного медичного обладнання). Нині, в умовах законодавчого визнання рівноправності усіх форм власності, певне цільове використання дару цілком можливе й тоді, коли обдарованою особою є громадянин.