Печать
PDF

Глава 1. Загальні положення

Posted in Гражданское право - Українське цивільне право (Заіка Ю.О.)

 

Глава 1. Загальні положення


1.1. Поняття цивільного права
1.2. Предмет цивільного права
1.3. Метод правового регулювання
1.4. Принципи цивільного права
1.5. Система цивільного права
1.6. Цивільне законодавство
1.7. Недійсність нормативних актів
1.8. Дія цивільних законів
1.9. Аналогія закону і аналогія права
1.10. Значення судової практики

 

1.1. Поняття цивільного права


Кожного дня ми, навіть не маючи гадки, постійно вступаємо в правовідносини, тобто у відносини, які регулюються нормами права. З кримінальним, кримінально-процесуальним, адміністративним, виправно-трудовим правом, ми, на щастя, маємо справу рідко, але є галузь права, з якою наше життя нерозривно пов'язане.
Зранку ми купуємо хліб, на Новий рік — шампанське, користуємося автобусом чи маршруткою, даруємо квіти та будуємо дачі, приватизуємо квартири, ремонтуємо годинники, позичаємо сусідам гроші і беремо в борг, клеїмо шпалери, видаємо довіреності і, на жаль, складаємо заповіти... Цивільне право регулює широкий спектр суспільних відносин. Це і побутові майнові, і комерційні, і особисті відносини, які виникають за участю фізичних осіб, організацій та держави.
Цивільне право, як і будь-яка галузь права, характеризується двома основними ознаками:
- предметом правового регулювання;
- методом правового регулювання.
Предмет і метод — це "обличчя" будь-якої галузі права, оскільки предмет правового регулювання відповідає на питання: що саме, тобто яке коло суспільних відносин регулює та чи інша галузь права, а метод правового регулювання — на питання, яким чином, на яких засадах здійснюється таке регулювання.