Печать
PDF

6. Що означає “прийняття дарунку”?

Posted in Гражданское право - Договір дарування (Л.М. Горбунова, С.В. Богачов)

6.  Що означає “прийняття дарунку”?

Договір дарування вважається здійсненим за наявності воле­виявлення обдаровуваної особи, висловленого у будь-якій формі.

Право власності обдаровуваного на дарунок виникає з моменту його прийняття.

Але якщо дарунок направлено обдаровуванаму без його попе­редньої згоди і він негайно не заявить про відмову від нього, то та­кий дарунок вважається прийнятим.

Прийняття обдаровуваним символів речі, яка є предметом до­говору дарування, або документів, що посвідчують право власнос­ті на річ (наприклад, акт про право власності на житло, земельну ділянку тощо), вважається прийняттям дарунку.

Отже, коли обдаровуваний прийняв дарунок, то на нього по­кладаються певні обов’язки та права, а саме:

Обдаровуваний зобов'язаний:

1)    належним чином дбати про річ, яка становить історичну, наукову, культурну цінність;

2)     виконати обов'язок на користь третьої особи, якщо це передбачено у договорі.

Обдаровуваний має право:

1)   вимагати відшкодування шкоди у разі, якщо дарувальник не сповістив про недоліки та особливості речі, що призвело до заподіяння шкоди при володінні та користуванні дарунком;

2)  у будь-який час до прийняття дарунка відмовитися від ньо­го на підставі договору дарування з обов'язком передати дарунок у майбутньому;

3)    у разі настання строку (терміну) або відкладальної обста­вини, встановлених договором дарування з обов'язком передати дарунок у майбутньому, обдаровуваний має право вимагати від да- рувальника передання дарунка або відшкодування його вартості.

Як тільки обдаровуваний прийняв дарунок від дарувальника та якими-небудь діями підтвердив свою згоду на прийняття, то він стає власником одержаного від дарувальника майна.

Увага! Прийняття дарунка є правом, а не обов’язком обдаро­ваного. Отже, він може відмовитись від його прийняття, але від­мова повинна мати місце лише в момент передачі речі.

В договорах дарування, в яких час укладання договору і пере­дача дарунку не співпадає, право власності переходить від дару- вальника до обдаровуваного не в момент укладання правочину, а після прийняття речі останнім.