Печать
PDF

Розділ 13 РЕФЕРЕНДУМИ В УКРАЇНІ

Posted in Конституционное право - Конституційне право України (Колісник, Барабаш)

Розділ 13 РЕФЕРЕНДУМИ В УКРАЇНІ

 

§ 1. Основні форми безпосередньої демократії

Народовладдя є основоположним принципом конституційного ладу України. Згідно зі ст. 5 Конституції, носієм суверенітету і єдиним дже­релом влади в Україні є народ, який здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та місцевого самоврядування. Безпо­середнє народовладдя (у ст. 69 Конституції України вживається термін «безпосередня демократія») включає участь громадян у реалізації різноманітних форм влади, їх безпосередню владну діяльність, яка спрямована на вирішення відповідних державних або суспільних пи­тань, прийняття рішень та їх втілення в життя.

Третій розділ Конституції України називається «Вибори. Референ­дум». У ньому закріплені такі основоположні форми прямого народо­владдя, як вибори і референдум. Причому законодавець цей розділ у структурі Основного Закону поставив за розділами «Загальні засади» і «Права, свободи та обов’язки людини і громадянина», що підкреслює особливу роль форм безпосередньої демократії. Крім того, третій роз­діл Конституції, згідно з ч. 3 ст. 156 Конституції України, змінюється в ускладненому порядку. Так, законопроект про внесення змін до цьо­го розділу подається до Верховної Ради Президентом України або не менш як двома третинами від конституційного складу парламенту і, за умови його прийняття не менш як двома третинами від конституцій­ного складу Верховної Ради, затверджується всеукраїнським референ­думом, який призначається Президентом України. Повторне подання законопроекту до цього розділу з одного й того ж питання можливе лише до парламенту України наступного скликання.

Безпосередня демократія виникла ще в умовах первіснообщинно­го ладу і є історично першою формою здійснення влади народу. В Укра­їні накопичені вікові демократичні традиції, які були властиві нашому народу з найдавніших часів. Наприкінці X-на початку XI ст. в Київській Русі закріпився особливий різновид пізньої військової демократії — так звана вічова демократія, яку М. С. Грушевський називав органом гро­мадського контролю над князем і його управою. Вічова демократія була прогресивнішою за тогочасну демократію германців та франків, оскіль­ки правом участі в народних зборах — вічі Київської Русі були наді­лені не тільки дружинники, а й глави сімейств та господарі дворів. Прояви елементів безпосередньої демократії та представницької де­мократії були притаманні Україні на всіх етапах її історичного розвитку.

Н.  Григор’єв-Наш писав, що стародавні віча, громади «татарських людей», коповища литвинських часів, козацькі ради до Хмельницько­го, за Хмельницького, в часи Коліївщини та Паліївщини, вільні грома­ди, Центральна Рада базувалися на традиціях українського народо­владдя. Але багатий позитивний досвід безпосереднього народовлад­дя в Україні протягом тривалого часу не мав розвитку.

Становлення України як суверенної демократичної держави потребує розширення застосування форм безпосередньої демократії, реального волевиявлення народу з принципових питань розвитку держави і су­спільства. Хоча Конституція України в третьому розділі закріпила тіль­ки основоположні форми такої демократії — вибори і референдум, але таких форм значно більше. До них також належать: збори трудових колективів; збори громадян за місцем проживання (сільські сходи, збори жителів мікрорайону в місті); громадські та всенародні обговорення актуальних питань місцевого і загальнодержавного рівня; мітинги і де­монстрації; наради загальнодержавного й місцевого значення; громадські слухання, звернення громадян (петиції).

Зазначені інститути безпосередньої демократії не вичерпують ар­сеналу її форм. У багатьох країнах світу застосовуються й інші інсти­тути прямої демократії: плебісцит, народна законодавча ініціатива, народний розпуск представницького органу, які близькі за своєю суттю до референдумів, але ніколи не застосовувалися в Україні.