Печать
PDF

VI. КВАЛІФІКАЦІЯ АВТОТРАНСПОРТНИХ ЗЛОЧИНІВ

Posted in Уголовное право - Кваліфікація злочинів (М.Й. Коржанський)

VI. КВАЛІФІКАЦІЯ АВТОТРАНСПОРТНИХ ЗЛОЧИНІВ

 

У сучасних умовах транспорт виконує не тільки роль засобу пересування пасажирів і вантажів. Транспортна система перетворилася на складову частину загального прогресу людства, залучаючи народи і країни до найсучасніших досягнень цивілізації в найрізноманітніших галузях. Цей процес набуває свого розвитку і в Україні, яка поряд з іншими європейськими державами має досить велику і розвинуту транспортну систему, зв'язану з багатьма країнами світу. Цю систему складають повітряний, морський, річковий, залізничний, автомобільний, магістрально-трубо-провідний транспорт, метрополітени, розвинута сітка міського та позаміського електричного та різного відомчого транспорту.

Від рівня безпеки функціонування транспортної системи значною мірою залежить успішне вирішення соціально-економічних програм нашої держави. Але разом з розвитком транспортної системи та зростанням кількості транспортних засобів зростають і рівень транспортних злочинів, І кількість загиблих і поранених на транспорті, вже на кажучи про величезні матеріальні збитки.

Серед правових заходів важливе значення в боротьбі з правопорушеннями на транспорті має правильне застосування кримінального законодавства. У чинному Кримінальному кодексі України відповідальність у сфері безпеки руху та експлуатації транспорту передабчена, зокрема, нормами статей 215, 2152, 2154, 2155 та 217 КК. Як свідчить аналіз слідчої, судової та прокурорської практики у застосуванні цих норм ще трапляються помилки. Для їх попередження важливе значення має узагальнення і вивчення практичного досвіду правоохоронних органів, використання рекомендацій судової практики Верховного Суду України, наукових досліджень фахівців.

Певне значення для юридичної практики має і судовий прецедент. Між тим вивчення і теоретичне осмислення судової практики здійснюється поки що незадовільно. Тому, з одного боку, цей важливий і цінний практичний досвід використовується не повною мірою, а з другого — практика не отримує необхідних наукових рекомендацій.

На основі широкого використання слідчої, судової та прокурорської практики розглянемо питання кваліфікації найпоширеніших видів транспортних злочинів.


1. ПОРУШЕННЯ ПРАВИЛ БЕЗПЕКИ РУХУ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ ТРАНСПОРТУ ОСОБАМИ, ЯКІ КЕРУЮТЬ ТРАНСПОРТНИМИ ЗАСОБАМИ
2. ВИПУСК В ЕКСПЛУАТАЦІЮ ТЕХНІЧНО НЕСПРАВНИХ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ
3. УГОН ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ
4. ДОПУСК ДО КЕРУВАННЯ ТРАНСПОРТНИМИ ЗАСОБАМИ ВОДІЇВ. ЯКІ ПЕРЕБУВАЮТЬ У СТАНІ СПЯНІННЯ
5. ПОРУШЕННЯ ПРАВИЛ, НОРМ І СТАНДАРТІВ, ЩО СТОСУЮТЬСЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ДОРОЖНЬОГО РУХУ
6. ПОРУШЕННЯ ДІЮЧИХ НА ТРАНСПОРТІ ПРАВИЛ